1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Uuring: pooled lastega peredest soovivad uue kodu soetada
Uuring: pooled lastega peredest soovivad uue kodu soetada

Uuring: pooled lastega peredest soovivad uue kodu soetada

Ligi pooled lastega peredest sooviksid oma kodu lähiaastail välja vahetada. Enim soovivad noored pered osta või ehitada maja maapiirkonda. Uue kodu puhul soovitakse peamiselt suuremat elamispinda.

Rohkem kui poolte eestlaste (54%) hinnangul on pere eluasemevajadust mõjutanud peamiselt koroonapandeemia. Laenuga plaanib kinnisvara osta 49% eestlastest, 42% lätlastest ja 46% leedukatest, selgub Luminori tellitud uuringust. Eestlaste jaoks on ihaldusväärseim kinnisvara oma maja maal (30%), lätlaste jaoks maja suurlinna lähistel (27%) ja leedukate jaoks maja mõnes suuremas linnas (26%). Kõige tähtsam faktor kinnisvara soetamisel on eestlaste jaoks asukoht (57%) ning lätlastel ja leedulastel hind (55 ja 61%).

„Kodus töötamine ja õppimine on peredele tekitanud vajaduse suurema elamispinna järele ning kinnisvaraturg on seetõttu muutunud väga aktiivseks. Näeme seda ka oma kodulaenumahtude pealt, mis on teinud viimase kvartaliga väga suure kasvu,“ ütles Luminori Eesti jaepanganduse juht Tanel Rebane. „Inimesed otsivad üha enam võimalusi maale kolimiseks, sest pandeemia tõttu on distantsilt töötamine saanud harjumuseks nii neile kui ka tööandjatele. Üha rohkem soovitakse osta maja ning huvitav on seegi, et seda ei otsita Tallinna lähiümbrusesse, vaid pigem kaugematesse piirkondadesse.“

Uuringu järgi on uue kodu ostmisel peamised takistused liiga väike sissetulek (Eesti 43%, Läti 44%, Leedu 41%) ja omafinantseeringu puudumine, mis eestlaste jaoks on suurem probleem kui lätlastel ja leedulastel (Eestis 49%, Lätis 35%, Leedus 39%).

Rebase sõnul ongi noortel peredel sageli kõige keerulisem saada kokku omaosaluseks nõutav summa. „Paljud uuringus osalenutest tunnistasid, et peavad omafinantseeringu kokku saamiseks raha säästma, mis enamikul võtaks aega kuni kolm aastat. Samas tasub teada, et noortele lastega peredele on võimalik koostöös Kredexiga vähendada sissemaksenõuet ja lisatagatise korral laenu saada isegi esmase sissemakseta,“ ütles ta.

Kõige sagedamini ollakse valmis laenumakseid tasuma kuni 300 eurot kuus (Eestis 34%, Lätis 46%, Leedus 44%). Eestlastest 27% on valmis panustama kuni 400 eurot ja 14% kuni 500 eurot, mis on mõnevõrra rohkem kui Lätis ja Leedus.

Head Uudised GoodNews