1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Vabaduse väljakule kerkib maailmas ainulaadne valguspark
Vabaduse väljakule kerkib maailmas ainulaadne valguspark

Vabaduse väljakule kerkib maailmas ainulaadne valguspark

Tervele Vabaduse väljakule kerkib sel aastal maailmas unikaalne lossiaedadest inspireeritud valguspark. Täna süüdatakse pimeduse saabudes Vabaduse väljakul kolmest moodulist koosneva valguspargi esimene osa ning seejärel järgmised.

„Talvepargi osad moodustavad lossiaedadele iseloomulikke läbikäidavaid pargimustreid. Ebamaise kogemuse pakub valgusmängu keskel liikumine, ümbritsetuna 150 000 led-valgusest moodustunud kaartunnelitest, pukspuudest, hekkidest ja purskkaevudest. Valgusmaailma keskseks elemendiks on härmatises kuuske meenutav 10 meetrine puu, mis on nähtav ka möödasõitjatele,“ rääkis talvevalguse tootnud Eesti ettevõtte Adam BD juht Ivari Roosileht.

Tegemist on maailmas ainulaadne valgusinstallatsiooniga, mida talvevalguse tootja Adam BD esmaesitleb sellel aastal Tallinnas. Kolmandiku installatsioonist kingib selleks hooajaks linnarahvale Adam BD ning ülejäänu kompenseerib Tallinna linn.

Tallinna linn soovib Vabaduse väljaku erilise jõuluvalgusega anda inimestele põhjuse raskel ajal kodust välja tulla ja õue valgusküllaseid kogemusi nautima kutsuda. „Tahame hoida põnevust üleval kuni jõuludeni ja kolmel advendinädalal inimesi uute väljapanekutega üllatada. Täies hiilguses on Vabaduse väljak kaetud 21.detsembril ja jääb üles kuni 10. jaanuarini,“ rääkis Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf.

Varasematel aastatel on Vabaduse väljak hoitud aastavahetuse pidustusteks vabana, aga tänavune erakordne aasta võimaldab sinna püsiva installatsiooni paigutamist, et pidulikku meeleolu pikema perioodi jooksul hoida. Talvepargi moodulid hajutavad peaväljakul viibivad inimesed ja pakuvad turvalist liikumist.

Roosilehe sõnul näeb nii mastaapseid ning sellisel tasemel tehnikat hõlmavaid talvevalguste projekte maailmas väga harva. „1300 ruutmeetrist ala hõlmav valguspark on varustatud led-lampidega, mis võimaldavad moodustada pargi elementidel tuhandeid erinevaid värvikombinatsioone, pakkudes tõeliselt lummavat vaatemängu,“ lisas Roosileht.

Märjamaal asuvast Eesti ettevõttest Adam BD-st lähevad valguskaunistused teele mitte ainult Vabaduse väljakule, vaid kõikjale Eesti linnadesse ja edasi Euroopa keskustesse ning üle kogu maailma.

Head Uudised GoodNews