1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Välisminister Eva-Maria Liimets alustas visiiti Araabia Ühendemiraatidesse
Välisminister Eva-Maria Liimets alustas visiiti Araabia Ühendemiraatidesse

Välisminister Eva-Maria Liimets alustas visiiti Araabia Ühendemiraatidesse

Välisminister Eva-Maria Liimets viibib 17.–19. jaanuarini koos 19-liikmelise äridelegatsiooniga visiidil Araabia Ühendemiraatides.

Minister külastab visiidil Dubai EXPO maailmanäitust, osaleb EXPO Global Goalsi nädala raames toimuvas vestlusringis ja Abu Dhabi kestliku arengu nädala üritustel, mille avamistseremoonia eel kohtus ta AÜE haridusministri, kliima- ja keskkonnaministri ning uute tehnoloogiate riigiministriga.

Ühtlasi on kavas kohtuda AÜE välisministri šeik Abdullah bin Zayed al-Nahyani ning AÜE parlamendi esimehe Saqr Ghobashiga.

Visiidi eesmärk on tugevdada Eesti poliitilisi suhteid AÜE-ga ja suurendada ärivõimalusi kahe riigi vahel.

„Eesti ja Araabia Ühendemiraadid on samalaadse ettevõtliku meelega riigid ning kahepoolsete suhete tugevdamine annab hoogu juurde mõlema riigi edule. AÜE on olnud Eestile Pärsia lahe riikide seas väärtuslik partner ja oleme väga huvitatud koostöö tihendamisest. Mul on hea meel, et 2019. aastal Abu Dhabis avatud Eesti saatkond on lühikese ajaga aidanud Eesti nähtavust kogu Araabia poolsaarel suurendada. Loodan, et mul avaneb peagi võimalus võõrustada AÜE välisministrit ka Tallinnas,“ sõnas välisminister Liimets.

Koos ministriga sõitis AÜE-sse esinduslik Eesti äridelegatsioon, kus on esindatud ettevõtted väga eriilmelistest tegevusvaldkondadest. Minister avab Eesti ja AÜE äriseminari ja osaleb kogu delegatsiooniga Ash-Shāriqahi kaubandus-tööstuskoja presidendi Abdallah Sultan al-Owaisi pakutaval õhtusöögil. Ministri sõnul annab visiit ja käimasolev Dubai EXPO erilise võimaluse edendada suhteid kahe riigi ettevõtete vahel.

„Eesti ja AÜE on mõlemad olnud oma regioonis soodsad kasvulavad uute ettevõtete sünnile ning meie riikidest on võrsunud mitmeid ükssarviku staatuses ettevõtteid. Sarnase ettevõtliku vaimuga riikidel tasub luua head võimalused, et äritegevus saaks sujuvalt toimida ka meie riikide vahel. Juba praeguseks on kaubandusmaht Eesti ja AÜE vahel viimase viie aastaga kahekordistunud ning siin on kindlasti veel kasvuruumi, millele aitaks kindlasti kaasa ka arutluse all olev otselend.“

Peamiselt on kahe riigi vahelist majandust elavdanud IT-valdkonna ettevõtted, kuid tegevusvaldkondade hulk on viimastel aastatel oluliselt laienenud.

Tegemist on minister Eva-Maria Liimetsa esimese visiidiga Pärsia lahe riikidesse. Ta suundub edasi kohtumistele Türki. Viimati külastas välisministritest AÜE-d Urmas Paet 2011. aastal.

Head Uudised GoodNews