1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Välisminister Liimets välisasjade nõukogul: Ukraina vajab praegu meie poliitilist ja praktilist abi
Välisminister Liimets välisasjade nõukogul: Ukraina vajab praegu meie poliitilist ja praktilist abi

Välisminister Liimets välisasjade nõukogul: Ukraina vajab praegu meie poliitilist ja praktilist abi

Välisminister Eva-Maria Liimets osales täna, 24. jaanuaril Euroopa Liidu välisasjade nõukogul, kus välisministrid arutasid pingelist julgeolekuolukorda Euroopas ja Ukraina-Venemaa piiril ning võimalusi Ukraina aitamiseks. Samal teemal vahetasid ministrid mõtteid ka videokohtumisel USA välisministri Antony Blinkeniga.

Välisminister Liimets ütles, et EL ja NATO on ühistel demokraatlikel väärtustel põhinevad organisatsioonid, mis peavad keerulistel aegadel näitama liikmesriikide ühtsust, olema valmis Euroopa julgeoleku eest seisma ning tõsise surve alla sattunud Ukrainat toetama. „Euroopa Liidu välisministrite arutelu ning kohtumine USA välisministri Blinkeniga kinnitasid meie jätkuvat soovi leida kujunenud äärmiselt keerulisele julgeolekuolukorrale diplomaatiline ja rahumeelne lahendus. Samas oleme täis otsustavust igasugusele võimalikule uuele agressioonile tugevalt reageerida. Seepärast on hästi oluline ka Euroopa Liidu täielik valmisolek seni ulatuslikema sanktsioonipaketi vastuvõtmiseks, mis mõjuks Venemaale esmalt heidutusena ja mida saaks sõjalise rünnaku korral kohe rakendada. Samuti peame olema valmis laiendama neid sanktsioone ka Valgevenele, kui nad Ukraina vastasele rünnakule kaasa aitavad.“

Liimets kinnitas Eesti vankumatut toetust Ukraina territoriaalsele terviklikkusele ja toonitas, et tugi ukrainlastele, nii poliitiline kui ka praktiline, on praegu tähtsam kui kunagi varem. „Rõhutasin nõukogul oma ametikaaslastele, et peame suurendama meie igakülgset toetust, mis aitaks Ukrainal seista vastu nii võimalikele sõjalistele kui ka küber- ja inforünnakutele. Samuti tuleb meil vajadusel varustada ukrainlasi arengu- ja humanitaarabiga ning aidata vähendada otsese sõjaohu mõju sealsele majandusele, näiteks lihtsustades Ukraina kaupade ligipääsu Euroopa turule. Meie abi Ukrainale nende tulevikku vaatavate reformide tegemisel ja tihedamal lõimimisel Euroopa Liiduga võib puudutada ka digitaalset turgu või nende elektrivõrkude ühendamist Euroopaga. Seni peame jätkama oma tihedat läbikäimist Ukrainaga, näitama oma toetust ka visiitidega kohapeal ning hoidma ukrainlaste mured rahvusvahelises suhtluses pidevalt tähelepanu all,“ ütles välisminister.

Tänasel välisasjade nõukogul olid lisaks Euroopa julgeolekuolukorrale arutlusel ka Süüria ja Liibüa ning päevakajaliste teemadena Mali, Sudaan ning India ja Vaikse ookeani strateegia rakendamine.

Head Uudised GoodNews