1. Avaleht
  2. Vaba Valgevene heaks
  3. Välisminister Reinsalu kutsus oma ELi kolleege üles kehtestama Valgevene ametiisikutele täiendavad sanktsioonid
Välisminister Reinsalu kutsus oma ELi kolleege üles kehtestama Valgevene ametiisikutele täiendavad sanktsioonid

Välisminister Reinsalu kutsus oma ELi kolleege üles kehtestama Valgevene ametiisikutele täiendavad sanktsioonid

Välisminister Urmas Reinsalu kutsus tänasel Euroopa Liidu välisasjade nõukogu kohtumisel Brüsselis oma kolleege kehtestama viivitamata kolmas Valgevene ametiisikute sanktsioonipakett, mis hõlmaks ka režiimi toetavaid ettevõtjaid.

„Valgevene rahvas ootab muutusi, nad ei ole loobunud võitlemast demokraatia eest. Euroopa Liiduna mängime olulist rolli Valgevene inimeste eest seismisel. Olukord riigis on jätkuvalt äärmiselt tõsine, ametivõimude surve oma rahvale kasvab, seega peame astuma konkreetseid samme Valgevene rahva toetamiseks,“ sõnas Reinsalu. „Kutsun ELi riike üles kehtestama viivitamata kolmas Valgevene ametiisikute sanktsioonipakett, mis hõlmaks ka režiimi toetavaid ettevõtjaid,“ sõnas välisminister.

ELi välisministrite kohtumise üheks fookuseks oli transatlantiliste suhete arendamine. Välisminister Reinsalu tervitas Euroopa Liidu uuendatud Atlandi-ülese tegevuskava väljatöötamist. “Ameerika Ühendriigid on ja jääb meie lähimaks liitlaseks ja partneriks. Meie dialoog peab olema ambitsioonikas ning keskenduma julgeolekukoostööle, multilateralismile, demokraatia tugevdamisele, kliimamuutustele ja kaubandusküsimustele,” sõnas välisminister Reinsalu. Ta lisas, et Eesti räägib transatlantiliste suhete arendamisel aktiivselt kaasa, rõhutades USA rolli Euroopa julgeoleku tagamisel ning Euroopa Liidu ja NATO koostöö olulisust.

Välisministrid arutasid ka parlamendivalimiste järel kujunenud olukorda Gruusias. „Loodame näha dialoogi praeguse valitsuse ja opositsiooni vahel. Kõige olulisem on austada selles protsessis õigusriigi ja demokraatia põhimõtteid,“ rõhutas välisminister Reinsalu.

ELi välisministrid käsitlesid kohtumisel lisaks olukorda Venezuelas, Türgis ja Hongkongis.

Tänase kohtumisega tähistati ka eelseisvat rahvusvahelist inimõiguste päeva 10. detsembril. Kohtumisel kiitsid välisministrid heaks inimõiguste raskete rikkumiste vastu suunatud piiravate meetmete kehtestamise, mis annab võimaluse Euroopa Liidule selles vallas paindlikumalt ja tõhusamalt tegutseda.

Head Uudised GoodNews