1. Avaleht
  2. Haridus
  3. VÄRVIKAD FOTOD! Pudruprogrammilapsed sõid ära ligi tonni putru
VÄRVIKAD FOTOD! Pudruprogrammilapsed sõid ära ligi tonni putru

VÄRVIKAD FOTOD! Pudruprogrammilapsed sõid ära ligi tonni putru

Oktoobrikuu jooksul toimus koolides üle Eesti suur pudruprogramm, mis tõi lapsed koos õpetajatega ühiselt putru keetma. Pudruprogrammis osales kokku ligi 4000 õpilast, kes sõid erinevaid retsepte katsetades ära ca 1000 kilogrammi putru ja teisi teraviljatoite.

Neljandat aastat toimunud pudruprogrammi eesmärk on tõsta Eesti laste teadlikkust tervislikust teraviljatoidust, tutvustada õigeid toitumisvalikuid ja propageerida hommikupudru söömist. „Korralik kausitäis putru on vajalik mitte ainult kõhu täitmiseks, vaid aitab suurendada ka laste tähelepanuvõimet, hoida kontrolli all kehakaalu ja mitmeid teisi elustiilihaigusi. Aastate jooksul oleme näinud, et lastele maitseb puder hästi, eriti kui seda ise valmistada ja pisut uutmoodi teha. Meieni jõudis hulganisti huvitavaid pudruretsepte, mis ajavad pudruisu peale küll,“ ütles pudruprogrammi eestvedaja, Veski Mati kaubamärgi all tuntud teraviljatootja Balti Veski AS-i kvaliteedispetsialist Kadri Luik.

Pudruprogrammi 2019 võitis loosi tahtel Tallinna Ühisgümnaasiumi 5. klass, mille õpilased keetsid putru koos õpetaja Kai Tajuriga. Tühjadest pudrupakkidest meisterdamise loovkonkursi võitsid Ala Põhikooli õpilased õpetaja Kaja Lehe eestvedamisel (auhinnaks Forum Cinemas kinokülastus) ning Suure-Jaani Kool õpetaja Reeda Sadama suunamisel (auhinnaks külaskäik Happy-fly batuudikeskusesse). Pudrupakkidest meisterdati näiteks stiilseid kinkekotte, pliiatsi- ja paberihoidjaid, kuid valmis ka vahva Halloweeni loss.

Pudrukuu lõpeb piduliku ühise pudrusöömisega neljapäeval, 31. oktoobril kell 16 Solarise Vapiano restoranis, kus koos pudruprogrammi võitjaklassiga teevad süüa armastatud laulja Uku Suviste, ajakirja EMA peatoimetaja Merle Liivak ja toidublogija Mari-Liis Ilover. Päeva juhib Pille Minev ning lastele tuleb külla professor Tera. Restoran Vapiano menüüs on sel päeval Veski Mati täistera kaerahelbepuder.

Finaalüritusel valitakse ka Aasta Puder 2019. Tiitel läheb pudrule, mida lapsed programmi raames kõige enam ise valmistasid.

Pudrukuu ehk oktoobri jooksul mõtlesid programmis osalenud lapsed välja selliseid huvitavaid retsepte nagu:

*mõnusalt šokolaadine seemnetega riisipuder, tatrapuder hakkliha ja porgandiga ning banaanikoogipuder (Aste Põhikool);
*marjane hommikupuder jogurtiga (Keeni kool);
*ahjupuder, pudruhelvestest smuutid, krõbedad küpsised, pudingud, pannkoogid ja pudrusai (Rapla Vesiroosi Kool);
*odrahelbe-kookosepuder banaani ja marjadega (Raikküla Kool);
*ahjus küpsetatud kartuli-tangupuder, herne-kartuli-suitsulihapuder (Ala Põhikool).