1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. VIDEO I Riigikogu infotunnis vastas peaminister energiakriisi puudutavatele küsimustele
VIDEO I Riigikogu infotunnis vastas peaminister energiakriisi puudutavatele küsimustele

VIDEO I Riigikogu infotunnis vastas peaminister energiakriisi puudutavatele küsimustele

Riigikogu infotunnis vastas peaminister Kaja Kallas Indrek Saare küsimusele energiakriisi leevendamise ja kõrgete elektrihindade kompenseerimise kohta.

Saar nimetas valitsuse toetusmeedet keeruliseks, piinlikuks ja bürokraatlikuks ning väga ebaefektiivseks, sest eraldatud rahast 10 protsenti kulub bürokraatiale. Ta küsis Kallaselt, kas valitsusel ei ole ühtegi paremat lahendust plaanis. Ta uuris, kas on lootust, et valitsus tuleb välja mõne lihtsama, väärikama ja efektiivsema lahendusega inimestele suurenenud energiaarvete kompenseerimiseks?

Valitsusjuht Kallas möönis, et energiakriis on kõiki tabanud väga raskelt. „Inimestel on keeruline ja tegemist on tõsise probleemiga. Ma absoluutselt ei pisenda neid lühiajalisi lahendusi, mida me oleme välja töötanud, aga me peame mõtlema ka pikaajalistele lahendustele,“ rääkis Kallas. Tema sõnul on valitsus inimeste aitamiseks otsustanud eraldada kokku 240 miljonit eurot.

Kallas loetles valitsuse kavandatud meetmeid. Esiteks, aktsiisitõusude ära jätmine. Teiseks, elektri võrgutasu alandamine kõikidele tarbijatele 50 protsenti. Kolmandaks, gaasi võrgutasu alandamine 100 protsenti ehk siis gaasi võrgutasu kompenseerimine täielikult. Neljandaks, sihitud meede just selleks, et inimesi aidata. „Meie soov on aidata võimalikult paljusid inimesi sihitult, kellel on tõesti seda abi vaja,“ rääkis Kallas. „Kui me külvame raha kõigile, ka neile, kes seda ei vaja, siis me saame vähem aidata neid, kes seda toetust tõesti vajavad.“

Kallas vastas veel Helle-Moonika Helme küsimusele elektrihinnast, Helir-Valdor Seederi küsimusele valitsuse tegevusetusest, Helmen Küti küsimusele eakate toimetulekust ning Heiki Hepneri küsimusele eratarbijate ja ettevõtete toetamisest.

Samuti vastas valitsusjuht Rene Koka küsimusele vaktsineerimata 34 politseiametniku ametist vabastamisest ja Raivo Tamme küsimusele kriisihaldusest.

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik vastas Kalle Grünthali ja Urmas Reitelmanni küsimustele vaktsineerimisest.

Infotunnis osales ka välisminister Eva-Maria Liimets.

Head Uudised GoodNews