1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. VÕIMSAD FOTOD! Eesti juurtega fotoreporter jäädvustas Lõuna-Aafrika ajalugu
VÕIMSAD FOTOD! Eesti juurtega fotoreporter jäädvustas Lõuna-Aafrika ajalugu

VÕIMSAD FOTOD! Eesti juurtega fotoreporter jäädvustas Lõuna-Aafrika ajalugu

Nelson Mandela oma valimiskampaania ajal. Lõuna-Aafrika. 4. veebruar 1994 (Sipa/Juhan Kuusi Fond)

Tallinnas Solaris keskuse LED-ekraanidel on tänasest avatud rahvusvaheliselt tunnustatud Eesti päritolu dokumentaal- ja pressifotograafi Juhan Kuusi näitus “Ubuntu ja Nelson Mandela 100”, mis annab ausa ja põhjaliku ülevaate Lõuna-Aafrika ajaloost ning täna täpselt sada aastat tagasi sündinud Nelson Mandela elust.

Kahekümne kolmest silmapaistvast tööst koosnev digitaalne näitus toimub samaaegselt Juhan Kuusi mahuka põhinäitusega “Mälu kui relv” Tallinnas Dokfoto Keskuses. “Solarises saab näha mitmes mõttes ainulaadset väljapanekut – ühelt poolt on tegemist maailma vaieldamatusse tippu kuuluva dokumentaalfotograafiaga ning teisalt on tänu kaasaegsetele LED-lahendustele fotod eksponeeritud just nii, et need silma jääks ja dokumentalistikale omaselt mõtlema paneks – ka neid, kes võib-olla nii tihti näitusesaali ei satu,” selgitas Dokfoto Keskuse juht ja kuraator Kristel Laur.

Suulude marss. Johannesburg, Lõuna-Aafrika. 28. märts 1994 (Sipa/Juhan Kuusi Fond)

Näituse pealkirjas olev sõna Ubuntu on Lõuna-Aafrika põlisrahvaste humanistlik filosoofia ja eetika, mis tähistab inimlikku lahkust ja inimlikkust teiste vastu. Selle filosoofia järgi oleme me kõik omavahel seotud ehk inimene on inimene läbi teiste inimeste. Selle mõttelaadi suurimaks saadikuks peetakse just inimõiguste eest võidelnud ja Nobeli rahupreemia pälvinud Lõuna-Aafrika presidenti Nelson Mandelat, kelle elu õnnestus Juhan Kuusil lähedalt jäädvustada.

17-aastaselt fotoreporteri tööd alustanud Juhan Kuusist (1953–2015) kujunes 45-aasta pikkuse karjääri vältel üks Lõuna-Aafrika mõjukamaid ja radikaalsemaid fotograafe, kelle jäägitu pühendumise ja vahetu teravusega, kompromissitult sündmustega lähikontaktis võetud fotod leidsid tee maailma juhtivatesse pressiväljaannetesse, näitustele ja fotofestivalidele. Kümnete tunnustuste seas on ta Lõuna-Aafrikas mitmel korral valitud aasta fotograafiks ning ainsa Eesti päritolu fotograafina on teda kahel korral pärjatud maailma pressifoto prestiižseima tunnustusega – World Press Photo auhinnaga 1978. ja 1992. aastal.

Kodutu ja vaene. Mees, kes magab Kaplinna tänavatel. Töötu, aga otsib tööd. Kaplinn, Lõuna-Aafrika. 2012 (Juhan Kuusi Fond)

Oma karjääri kõrgperioodil, aastatel 1986–2000, töötas Juhan Kuus Lõuna-Aafrika korrespondendi ja fotoajakirjanikuna 1973. aastal Prantsusmaal rajatud maineka fotoagentuuri Sipa Pressi Pariisi ja New Yorgi toimetustele. Tema töid avaldati maailma olulisemates väljaannetes, nagu The Times, The Independent, The New York Times, Paris Match, The Los Angeles Times jm.

Tartu juurtega Juhan Kuusi arhiivis on silmapaistvaid jäädvustusi nii Nelson Mandelast kui ka Lõuna-Aafrika ajaloost. Lõuna-Aafrika ajakirjanik Chris Marais on öelnud: “Kui kirjutatakse Lõuna-Aafrika tegelikku ajalugu, läheb vaja vaid Juhan Kuusi pilte”.

Vaene segarassiline naine Kaplinnas. Lõuna-Aafrika. Aprill 1976 (Juhan Kuusi Fond)

Dokfoto Keskus on Telliskivi Loomelinnakus tegutsev keskus ja galerii, mis toetab dokumentaalfotograafia valdkonna arengut Eestis ja Eesti dokumentaalfoto tutvustamist maailmas.

Solaris keskuse digiekraanidel on Juhan Kuusi näitus avatud 25. augustini kolmapäeviti ja laupäeviti kell 19-21-ni.

Head Uudised GoodNews