1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. XII KÜLATEATRITE FESTIVAL! Kuhjavere ootab teatrisõpru festivalile
XII KÜLATEATRITE FESTIVAL! Kuhjavere ootab teatrisõpru festivalile

XII KÜLATEATRITE FESTIVAL! Kuhjavere ootab teatrisõpru festivalile

Kuhjavere Remmer
Harrastusnäitleja Natalia Remmer August Kitzbergi näidendis “Neetud talu”

13. ja 14. augustil Viljandimaal Suure-Jaani vallas Kuhjaveres toimuval XII külateatrite festivalil pakuvad tõsisemaid ja koomilisemaid teatrielamusi viisteist truppi paljudest Eestimaa paikadest. Publikul on võimalik nii kaasa elada kui ka oma lemmikutele hinnangut anda.

Esmakordselt osalevad tänavusel Kuhjavere Külateatrite Festivalil  Pärsti  mõisa näitering Viljandimaalt, trupp Tiia ja Lia Jõhvi vallast Ida-Virumaalt ja Piirsalu näitering Läänemaalt. „Mängitakse  klassikat, näiteks Oskar Lutsu ja August Kitzbergi loomingut, nõukogude aega parodeerivaid lustakaid lugusid (Lühinäidend „Agitbrigaadi  eeskava „Pilv pükstes””) jne  ning tänapäevast temaatikat. „Mitmed näitemängud on kirjutanud truppide juhendajad,”  ütles Kuhjavere külavanem Romeo Mukk.

„Näitemängu pikkus ulatub kahekümnest minutit tunnini. Sageli on nii, et kaks näitlejat paarikümne minutiga suudavad avaldada samasugust muljet kui tosin tunniga,“ arvas Kuhjavere Külaseltsi juhatuse liige Urve Mukk.

Traditsiooniliselt saab publik festivalipäeva lõpuks anda hääle enim meeldinud trupile, nais- ja meesosatäitjale. Korraldajad lisavad eripreemiaid kõrvalosatäitjale, kostüümide, muusikalise kujunduse või muu valdkonna eest, mis eriti muljet avaldab. Kolmanda võimaluse tunnustamiseks antakse kolleegipreemiatega –  iga trupp võib kedagi teist millegi eest esile tõsta.

Kuhjavere teatrisündmuse pidevad auhinnasaajad on näiteks Avinurme Suveteater, Sulbi ja Krabi Külateatrid Võrumaalt ja trupp „Rassijad“ Viljandimaalt Võhmast. „Rassijate“ näitlejanna Natalja Remmer tuleb toime iga karakteriga –  alates tütarlapsest kuni meestegelaseni.

Teatrifestivalil on loterii, kus iga loos võidab. Laupäeva õhtul peale tunnustamist saab hoo sisse simman, mis annab võimaluse näitlejatel, korraldajatel ja publikul terrassil jalga keerutada. Võimalus on maitsta ja valida oma lemmik perenaiste koogitelgis.

Näitemänge mängitakse Kuhjavere külamaja terrassil. Kaitseks nii vihma kui liigse päikese eest on kaks telki publiku jaoks, istumiseks on tänavu toodud mugavamad toolid.

Mitmed trupid võtavad aega ja naudivad  teiste esinemisi ning jäävad ööbimagi. Üks võimalus on ilusa ilma korral telkida. Samuti pakuvad korraldajad oma kodudes soovijaile peavarju. „Seni oleme suutnud kõik ära mahutada,” ütlesid Urve ja Romeo Mukk.

Nende sõnul on Kuhjavere Külateatrite Festivalil läbi aegade esinenud kuuskümmend üks  näitemänguseltskonda.

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews