1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Algab teavituskampaania, mis aitab kokku koguda kasutatud e-sigaretikestad
Algab teavituskampaania, mis aitab kokku koguda kasutatud e-sigaretikestad

Algab teavituskampaania, mis aitab kokku koguda kasutatud e-sigaretikestad

Kauplustekett Veipland alustas teavituskampaaniat, mis aitab inimesi informeerida, et kasutatud e-sigarette ei tohi visata tavaprügisse ning toob omalt poolt välja spetsiaalsed kogumiskastid, et kestad jätkusuutlikult kokku koguda ning ümbertöödelda. E-sigarette Veiplandi kogumiskastidesse võetakse vastu piiramatult, hoolimata selle ostukohast.

Foto: Nicorex

„Meie kliendiküsitlused on näidanud, et inimestele on jäänud arusaamatuks, milliseid jäätmeid ning kuhu peaks viskama, kuigi tahtmine õigesti toimetada on olemas. Teeme maaletooja ja kauplejana klientidele elu lihtsamaks ning säästame koos keskkonda,“ rääkis Veipland ja Nicorex tegevjuht Diane Sirelpuu.

Sirelpuu tõi välja, et Eestis on eraldiseisvaks probleemiks illegaalselt müüdud e-sigarettide jäätmed, mida võib nimetada sisuliselt topeltprügiks. Üle 50% Eesti elanike poolt tarbitud e-sigarettidest on magusamaitselised tooted, mida vastavalt seadustele ükski kohalik kauplus juba aastaid ei müü ning viimne kui üks on hangitud illegaalselt.

Foto: Nicorex

Sirelpuu tõi välja, et illegaalsete kaupade turule paisatavaid koguseid ei deklareerita ning käitlemistasusid maksavad Eesti ametlikud kaupmehed.

„Musta turu diileritele seadused ei kehti. Illegaalselt müüdud toodete jäätmeid diilerid vastu ei võta, samuti ei teavitata tarbijaid korrektsetest utiliseerimise viisidest,“ lisas Sirelpuu. „Seetõttu on oluline tarbijatele teadvustada tagastuskohti, kuhu kasutatud e-sigarette saab ära tuua hoolimata nende ostukohast. Spetsiaalsed tagastuskastid on kõikide meie kaupluste juures.“

Foto: Nicorex

Sirelpuu sõnul on seetõttu oluline sõnum ja tootjapoolne vastutus, et Veiplandisse võib tuua kõik oma e-sigareti jäätmed, hoolimata selle algsest ostukohast. Spetsiaalsed kogumiskastid on kõikides Veiplandi kauplustes ning saavad olema koostöös ürituste korraldajatega soovi korral sündmuspaikades üle Eesti.

Veiplandisse võib tuua kõik oma e-sigareti jäätmed, hoolimata selle algsest ostukohast.

Kasutatud e-sigarettide kogumiskastide sisu saadab Veipland koostöös Elektroonikaromuga ümbertöötlemisse. E-sigaretid sorteeritakse, eraldatakse osadeks ning saadetakse liigiti ümbertöötlemisse. E-sigaretis sisalduvad akud on väga väärtuslik materjal, mida on võimalik ümber töödelda.

Iga tarbija saab ka ise palju ära teha, et prügi vähendada: mugavalt tuua oma e-sigarettide kestad kogumiskastidesse ning teha säästlikumad valikud. Kui inimene on juba täisealine tarbija, siis on oluline välja tuua, et laetav e-sigaret kestab 360 laadimiskorda, ehk keskmine inimene tekitab aastas vaid ühe elektroonikajäätme, mis on säästlikum, kui ühekordne e-sigaret. Sirelpuu rõhutab samas, et kõige parem on nikotiinitooteid üldse mitte tarbima hakata või loobuda.

Head Uudised GoodNews