1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Biosüsteemide tehnoloogiaid tutvustav konverents toob maailma tippteadlased maaülikooli
Biosüsteemide tehnoloogiaid tutvustav konverents toob maailma tippteadlased maaülikooli

Biosüsteemide tehnoloogiaid tutvustav konverents toob maailma tippteadlased maaülikooli

Kolmapäeval algab Eesti Maaülikooli tehnikamajas rahvusvaheline konverents “Biosystems Engineering”, et tutvustada
edusamme biosüsteemide tehnoloogiate arendamisel ning edendada riikidevahelist teaduskoostööd. Sel aastal toimub paralleelselt ka toiduteaduse- ja tehnoloogia konverents FoodBalt 2024, mis keskendub säästvale toidu tootmisele kui tootmisahela väljakutsele.

Peamisteks konverentsil käsitlevateks teemadeks on nutikas põllumajandus, tuleviku toidusüsteemid, tööohutus põllumajanduses ning tehnoloogilised uuendused, mis aitavad kaasa jätkusuutlikule toidu tootmisele. Konverentsi peakorraldaja, Eesti Maaülikooli biomajandustehnoloogiate professor Timo Kikas ütles, et teadus saab areneda ainult läbi efektiivse kommunikatsiooni. “Ilma teadustulemuste jagamise ja laialdase aruteluta ei jõua ükski avastus tegelike väärtusteni, kuitahes briljantne idee ka poleks. Seega on laiapõhjalise diskussiooni tekkimiseks ning teadusavastuste jagamiseks selliste konverentside korraldamine äärmiselt vajalik,“ sõnas Kikas.

Ilma teadustulemuste jagamise ja laialdase aruteluta ei jõua ükski avastus tegelike väärtusteni, kuitahes briljantne idee ka poleks.

Konverentsil saab kuulata maailma tippteadlaste ettekandeid:

  • Professor Jiří Mašek Tšehhist Praha maaülikoolist räägib nutikast põllumajandusest kui põllumajanduse uuest ajastust.
  • Dr. Galina Brychkova Iirimaalt Galway ülikoolist tutvustab 3D toiduprintimise ja nanoosakeste järjestamise rakendamist jätkusuutlike valgusuupistete jaoks.
  • Professor Eldon R. Rene Hollandi IHE Delfti veehariduse instituudist räägib Nigeeria olemasoleva tööstustsooni keskkonnasäästlikuks tööstuspargiks muutmise elujõulisuse hindamisest.
  • Professor Mohammad Taherzadeh Rootsist Boråsi ülikoolist tutvustab seenepõhist biorafineerimistehast ning seda, kuidas jõuda jääkainetest lisandväärtustoodeteni.

Eesti Maaülikooli teadlastest peab ettekande professor Rajeev Bhat tuleviku toidusüsteemide teemal ning räägib selle suundumustest, innovatsioonist, võimalustest, väljakutsetest ja prioriteetidest ning professor Eda Merisalu, kes tutvustab tööriskide ennetamise võimalusi põllumajanduses.

Kokku on konverentsil osalemas külalisi ligikaudu 25 erinevast riigist.

Konverentsi viimasel päeval, 10. mail toimuvad väliskülalistele ekskursioonid Põlvamaale KODASe Siidrikotta ja Rõngus asuvasse Promensi plastitööstusesse.

Eesti Maaülikool korraldab konverentsi “Biosystems Engineering” juba 14. korda. Kõigil huvilistel on võimalik tulla kohapeale ettekandeid kuulama tulla, videoülekannet konverentsist ei toimu. Suurem osa osalejaid on Euroopast ja teistest riikidest, seega on konverentsi töökeel inglise keel. Konverentsi peakorraldaja on Eesti Maaülikooli metsanduse ja inseneeria instituut.

Rohkem infot konverentsi kohta ja detailsem ajakava on leitav SIIT.

Head Uudised GoodNews