1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kirjandus
  4. Balti Assamblee kirjandusauhinna pälvis varalahkunud Eesti kirjanik
Balti Assamblee kirjandusauhinna pälvis varalahkunud Eesti kirjanik

Balti Assamblee kirjandusauhinna pälvis varalahkunud Eesti kirjanik

Balti Assamblee (BA) auhinna kirjanduse kategoorias sai Eesti kirjanik Vahur Afanasjev teose „Serafima ja Bogdan” eest.

Žürii märkis, et lugu Serafimast ja Bogdanist maalib elava pildi tegelaste erakordsest maailmast: vanausuliste küladest, elustiilist, religioonist ja keelest. „See on osaliselt muinasjutt, osalt etnograafiline kujutis traditsioonidest ja ajaloost rikka kogukonna kohta. Afanasjevi stiilimeisterlikkus, täpsed kirjeldused ja metafoorid teevad lugejale selgeks eri tunded ja tegevused. Ta pöörab erilist ja teravat tähelepanu keskkonnale ja detailidele,“ seisab žürii materjalides.

Balti Assamblee Eesti delegatsiooni esimehe Aadu Musta sõnul on Balti kultuuriruumis oluline tunda naabrite kirjandust ja kultuurielu ning teha selleski vallas tihedat koostööd. „Tänavu noorena meie seast lahkunud Vahur Afanasjevi romaan „Serafima ja Bogdan“ on pärl väikese riigi kultuurimaastikul ja meie riikide sarnase mineviku tõttu sobib teos imehästi ka meie lõunanaabrite lugemislauale. Loodetavasti ilmuvad peagi ka tõlked läti ja leedu keelde,” rääkis Must.

BA kunstiauhinna pälvis Ginta Gerharde-Upeniece (Läti) ja teadusauhinna Virginijus Šikšnys (Leedu).

Auhind koosneb rahalisest preemiast, tunnistusest ja kujukesest, mis antakse välja igal aastal Balti Assamblee istungjärgu ajal. Tänavu toimub auhinnatseremoonia 4. novembril Vilniuses.

Žüriisse kuulusid hinnatud kunstnikud ja eksperdid Leedust, Lätist ja Eestist: Valdemaras Razumas, Erika Drungytė, Petras Skirmantas, Rimantas Jankauskas, Bārbala Simsone, Diāna Lagūna, Guna Zeltiņa, Triin Soone, Piret Tibbo-Hudgins ja Marika Mänd.

Balti Assamblee annab kirjandus-, kunsti- ja teadusauhindu välja alates 1994. aastast, hinnates kõige väljapaistvamaid saavutusi mainitud valdkondades, eesmärgiga soodustada nende arengut Balti riikides. Luues võimalusi üksteise saavutuste tundmaõppimiseks, kinnitades regiooni riikide vastastikust huvi rahvusliku identiteedi hoidmise ja säilitamise vastu ning toetades väljapaistvaid saavutusi kirjanduse-, kunsti- ja teadusevallas, tugevdatakse seeläbi Balti riikide koostööd ja virgutatakse inimestes huvi tutvuda Balti rahvaste intellektuaalsete väärtuste ja keeltega.

Head Uudised GoodNews