1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti spetsialistidele korraldatakse USA toel tuumaalaseid koolitusi
Eesti spetsialistidele korraldatakse USA toel tuumaalaseid koolitusi

Eesti spetsialistidele korraldatakse USA toel tuumaalaseid koolitusi

Veebruaris algab USA väikeste moodulreaktorite vastutustundliku kasutamise programmi FIRST* raames kuni septembrini vältav koolitus Eesti spetsialistide tuumaalase pädevuse suurendamiseks. Koolitustel osalevad valdkondlikku puutumust omavate ministeeriumite, nende allasutuste, ülikoolide ja huvirühmade esindajad.

Keskkonnaminister Erki Savisaare sõnul suurendavad USA FIRSTi programmi koolitused meie spetsialistide teadmisi arendatavatest väikestest moodulreaktoritest ning aitavad riigil teha tuumaenergia kasutuselevõtu võimaluse osas teadlikku otsust.

„Peame esmalt endale selgeks tegema, milliseid võimalusi tuumatehnoloogia pakub ning teadvustama ka kaasevat vastutust ning kohustusi. Kuna Eestil puudub varasem tuumatehnoloogia kasutuskogemus ning riigil napib vastavas valdkonnas ekspertteadmiseid, siis on USA valitsuse toetus ja abi selles protsessis väga vajalik ning teretulnud,“ lausus keskkonnaminister. „Samas ei ole koolituse korraldamine mingilgi moel märk sellest, nagu oleks Eesti tuumaenergia või mõne konkreetse reaktoritehnoloogia osas juba oma otsuse teinud,“ rõhutas Savisaar.

USA saatkonna ajutine asjur Brian Roraff kiitis Eesti initsiatiivi FIRST programmiga liituda: “Me tervitame Eesti püüdlikkust liikuda energiatootmises süsinikumahukate allikate kasutamise põlvkonnalt edasi ning kindlustada riigis energiaalane sõltumatus. FIRST programm pakub mitmekülgset ekspertiisi USA valitsuselt, teadlastelt, riiklikest laboritest ning tootjatelt, et aidata Eesti ametnikel teha otsuseid tuumaenergia valdkonnas viisil, mis ühtiks kõrgeimate rahvusvaheliste tuumajulgeoleku standarditega, turvalisusega, ohutusega ning tuumaainete leviku tõkestamisega. See on oluline otsus ja toetame Eesti kõikide elujõuliste energiatootmise võimaluste kaalumist väga hoolikat.”

Veebruarist septembrini esialgu veebiüleselt toimuvatel koolitustel keskendutakse tuumaohutuse, -julgeoleku ja -materjali kaitsemeetmete teemadele. Tulevastes programmides käsitletakse riikliku tuumaohutuse taristu loomise, kaasamise, tuumaelektrijaama ehitamise ning rahastamise ja asukohavaliku teemasid.

USA välisministeerium käivitas möödunud aastal programmi FIRST, et toetada USA partnerriike tuumaenergia alase võimekuse suurendamisel. Samuti soovib USA välisministeerium tugevdada programmi abiga strateegilisi sidemeid, toetada energiainnovatsiooni ja edendada tehnilist koostööd tuumaenergia infrastruktuuri loomisel. Eesti avaldas programmiga liitumise soovi sügisel ning üsna pea sai kokku lepitud ka koolitusteemade fookus ja esimese koolitusprogrammi pikkus.

  • FIRST – Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology,
Head Uudised GoodNews