1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Eesti Sportliku ja Traditsioonilise Wushu Föderatsiooni president Priit Kõrve: Wushu on midagi enamat kui lihtsalt sport
Eesti Sportliku ja Traditsioonilise Wushu Föderatsiooni president Priit Kõrve: Wushu on midagi enamat kui lihtsalt sport

Eesti Sportliku ja Traditsioonilise Wushu Föderatsiooni president Priit Kõrve: Wushu on midagi enamat kui lihtsalt sport

Intervjuu Eesti Sportliku ja Traditsioonilise Wushu Föderatsiooni presidendi Priit Kõrvega 

Mis on Wushu?
Wushu tähendab sõjakunsti. ( wu sõda; shu kunst). Tänapäeval mõeldakse Wushu all Hiinast pärit võitluskunste, mida on üle 500 stiili. Lisaks Wushu’le kasutatakse Hiina võitluskunstide kohta ka sõna Kungfu. See on läänemaailmas isegi rohkem levinud. Termin Kungfu võeti kasutusele eksikombel, aga sõna kõlab hästi ja on seepärast siiamaani käibel.
Kung tähendab energiat ja fu aega, seega võib Kungfu’d tõlgendada ka kui kindla aja jooksul omandatud oskust. Näiteks kokad, õpetajad, autojuhid jt oskavad Kungfud omal alal.

Kui keegi väidab, et Kungfu on parem kui Wushu või vastupidi, siis see inimene on alles oma Hiina võitluskunsti õppimise teekonna alguses.

Kuidas Wushus võisteldakse?

Wushus võisteldakse kavade esitamises ja vabavõitluses.

Kavad ehk Taolud tähendavad võitlust kujuteldava vastasega. Kava esitatakse kas üksi või paarina. Taolutes on iga tehnika taga võitluslik rakendus, millega tehakse vastane relvituks, võitlusvõimetuks või suunatakse tema rünnak tühja.
Varem õpetati õpilastele 4-5 aastat Taolusid, enne kui lubati vastasega harjutada. Selle ajaga pidi õpilane nii vaimselt kui kehaliselt küpseks saama. Paraku on tänapäeval sellist lähenemist pea võimatu kasutada.

Vabavõitlus ehk vastasega võitlemine jaguneb kolmeks: Sanda (täiskontakt), Qinda (kergekontakt) ja Taiji vabavõitluse vorm „Tõukavad Käed“. (Paljudele on üllatuseks, et Wushu alla kuuluvad näiteks ka Taiji, Qigun, Wingtsun). Sanda võistlus toimub reeglina 80cm kõrgusel platvormil, millel pole ääri. Vanasti olid platvormid kõrgemad ja ääristatud odadega. Võitlus käis alistumise või surmani.
Wushu jaguneb traditsiooniliseks ja modernseks.

Traditsiooniline Wushu säilitab üle 500 erineva stiili pärandit. Et neid mõista, tuleb vaadelda ajajärku Hiina ajaloos, millal antud stiil välja kujunes. Näiteks kahte omavahel nööri või ketiga ühendatud pulka kasutati algselt viljapeksuks. Relvana tegi need eriti kuulsaks Bruce Lee, kes avas Wushu Lääne inimestele.Moderne ehk sportlik Wushu on pealtvaatajale põnevam, kuna seal kasutatakse lisaks tavalistele Wushu tehnikatele palju keerulisi akrobaatilisi hüppeid, mille lõpuosas sooritatakse mingi võimas löök. Igal tehnikal on kindel rakendus kaitses või rünnakus.

Kuidas Te ise wushu juurde sattusite?

Nii nagu paljud minu põlvkonna inimesed – läbi idamaise filosoofia uurimise. Lisaks sellele, kui kusagil jooksis mõni Wushu/Kungfu film, käisin kindlasti vaatamas. Kord kui kuulsin, et üks Aasia päritolu tegelane õpetab tõelist Kungfu’d, tormasin koos paari sõbraga kohale. Alles nüüd saan aru, kuidas mul oma esimese õpetajaga vedas. Korealane Lev Kim on nii arst kui ka võitluskunsti meister. Tänu temale olen hakanud mõistma võitluskunstide ilu ja nende harrastamisega kaasas käivat vastutus. Lev Kim’i eeskuju oli see, mis viis mind ka meditsiini juurde. Pärast Lev Kim’i olen õppinud mitmete meistrite käe all. Näiteks aastal 2011 käisin ennast täiendamas Hiinas Wudan’i mägedes ühes Wushu akadeemias.

VAATA GALERIID!

Head Uudised GoodNews