1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Eestis on visiidil Kosovo president
Eestis on visiidil Kosovo president

Eestis on visiidil Kosovo president

President Kersti Kaljulaid kohtus täna Kadriorus Kosovo presidendi Vjosa Osmani-Sadriuga, kes on Eestis kahepäevasel ametlikul visiidil ja kinnitas, et Eesti toetab jätkuvalt Kosovo viisavabadust Euroopa Liiduga ja jagab meelsasti Kosovoga oma kogemusi reformide läbiviimisel, Euroopa Liiduga lõimumisel ja digipöörde teostamisel.

Eesti riigipea sõnul on reformid eelkõige Kosovo inimeste endi huvides, sest parandavad ärikliimat ja aitavad tõsta inimeste elatustaset. „30 aastat tagasi oli ka Eesti olukord keeruline, kuid saime alati loota oma rahvusvahelistele sõpradele. Seega on meil moraalne kohustus aidata omakorda neid, kes nüüd püüavad oma riiki reformida ja õigusriiki üles ehitada. Eesti toetab Euroopa Liidu edasist laienemist ja soovib, et Euroopa Liidu uksed jääksid ka edaspidi avatuks neile, kes jagavad meiega ühiseid väärtuseid ja põhimõtteid ning soovivad oma ühiskonda ja majandust reformida. Eesti on omalt poolt hea meelega nõus Kosovo arengusse panustama, nendes valdkondades, kus saame aidata,“ ütles president Kaljulaid.

Samuti kinnitas riigipea üle Eesti toetuse Euroopa Liidu viisavabadusele Kosovoga ja rõhutas, et kui kõik tingimused on täidetud, peaks Kosovo kodanikele viisavaba liikumist Euroopa Liidus võimaldama.

„Jälgime tähelepanelikult Euroopa Liidu vahendusel toimuvaid Kosovo ja Serbia läbirääkimisi. On oluline, et jõutaks mõlemaid osapooli rahuldava siduva kokkuleppeni, mis teeks piirkonna stabiilsemaks ja hoiaks nii Serbia kui ka Kosovo teel Euroopa Liitu,“ lausus Eesti riigipea.

Kohtumisel räägiti veel koostööst hariduses, majanduses ja digivaldkonnas.

Foto: Erik Peinar, riigikogu

Riigikogu esimees Jüri Ratas kinnitas tänasel kohtumisel Osmani-Sadriuga Eesti tugevat toetust Kosovo riigi pürgimisel Euroopa Liitu ja viisavabaduse saavutamiseks.

„Eesti on alati olnud Kosovo riigi tugev toetaja ja me jätkame sellega,“ kinnitas Ratas. „Üks meie roll Euroopa Liidus on jätkata tööd selle nimel, et Kosovo saaks viisavabaduse Euroopa Liiduga. Teame, kui oluline on avada uksi ja murda jääd. Pole mingit kahtlust, et Eesti toetab jätkuvalt Kosovo püüdlusi, kuid peame mõistma, et Euroopa Liidus sellest üksi ei piisa ja tuleb saavutada kõigi liikmesriikide heakskiit ning kõigi kriteeriumite täitmine.“

Ratas meenutas, et Eesti tunnustas Kosovo iseseisvust 2008. aastal. „Oma ajaloolisest kogemusest mäletame hästi, kui oluline oli demokraatliku ühiskonna loomise varajane rahvusvaheline tunnustamine ja toetus,“ ütles Ratas. „Eesti on paar aastakümmet tagasi teinud läbi üsna keerulisi sotsiaalreforme ja teab, kui raske see võib olla. Nüüd oleme valmis Kosovo reformiprotsesse toetama.“

Eesti on valmis jagama oma kogemusi Euroopa Liiduga integreerumise ja reformiprotsesside vallas, eriti õigusriigi, hea valitsemistava ja e-riigi teenustega seotud valdkondades. Ratas kõneles, et 16 aastat tagasi alustas Eesti e-valimistega ja on praegu valmis jagama oma aastatepikkust kogemust. „Ka meie ettevõtted on valmis jagama oma teadmisi ja tehnoloogiat, näiteks lahendusi, mis põhinevad digitaliseerimisel või tehisintellektil,“ lisas Ratas.

Rääkides majandusest, tõi Ratas välja, et ka majanduslikult on Eesti ja Kosovo väga sarnased. „Oleme mõlemad nii väikesed kui ka ekspordile orienteeritud. Samuti oleme mõlemad hästi teadlikud digitaalmajanduse potentsiaalist,“ kõneles Ratas. „Väikese riigina teame omast käest, kui oluline on hoida ärikliima investorite sõbralik ning pakkuda neile vara haldamiseks läbipaistvat ja turvalist õigusruumi. Digitaliseerimine on selleks otstarbeks muidugi kasulik abivahend.“

Kosovo president tänas Eestit toetuse eest oma riigi iseseisvusele ja ütles, et Eesti on neile eeskujuks oma demokraatliku iseseisva riigi ülesehitamisel. Ta tõi välja, et riik on aastatega palju arenenud ja muutunud. Kosovo elanikkond on tema sõnul noor ja Euroopa-meelne. Oma riigi strateegiliste eesmärkidena tõi ta välja püüdluse kuuluda NATO-sse ja Euroopa Liitu.

Head Uudised GoodNews