1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Arhitektuur
  4. HEA AVALIK RUUM I Sõmeru keskus saab uue kuue
HEA AVALIK RUUM I Sõmeru keskus saab uue kuue

HEA AVALIK RUUM I Sõmeru keskus saab uue kuue

Rakvere vallavalitsus koostöös Eesti Arhitektide Liiduga kuulutas sügisel välja Sõmeru keskuse arhitektuurivõistluse, mille tähtajaks esitati üheksa ideekavandit. Võistluse võitjaks tunnistati võistlustöö „Pööripäev“ arhitektuuribüroolt Eek & Mutso, autoriteks Tristan Krevald, Ra Martin Puhkan ja Siim Tanel Tõnisson.

Arhitektuurivõistluse eesmärk oli leida Sõmeru aleviku uuele keskväljakule esinduslik ja kaasaegne arhitektuurilahendus ning põimida see olemasoleva peatänavaga kokku aastaringselt kasutatavaks atraktiivseks avalikuks ruumiks.

Väljaku põhjaküljel on avalikkusele avatud ajalooline aidahoone, kuid väljaku ida- ja lõunaküljel asuvad korterelamud, mille välialadele tuli luua omaette ruum, et tagada elanike privaatsus. Lisaks sooviti ümber kujundada Sõmeru Põllu platsi ja Puiesteed ehk peatänavat. Põllu platsi keskel asuval haljasalal asus varem Sõmeru traktor, millele tuli leida uus väärikas eksponeerimise lahendus.

Võidutöö „Pööripäev“ seob žürii hinnangul Sõmeru ajaloo eri etapid ja otsib nende keskel tasakaalu. Keskväljak lepitab omavahel aleviku kaht olulist kujundajat: mõisa- ja kolhoosiaega ning ehitab koos kaas­aegse vallamajaga aleviku uut südant.

„Tegu on tugeva, sümpaatse lahendusega, kus on olemas kõik olulised komponendid. Väljak võtab fookusesse ajaloolise aidahoone. Loodud on telg, vallamaja on sellega seotud, arvestatud on aida juurdeehitise ja parklaga. Väljak toimib hästi, see loob meeleolu ega domineeri. Olemas on nii purskkaevud kui ka haljastus ning õnnestunud teedelahendused. Rohke roheluse kasutamine arvestab kohalikku konteksti,“ kommenteeris Rakvere vallavolikogu esimees ja žürii esimees Peep Vassiljev.

Tema hinnangul on Sõmeru uude keskusesse planeeritud lõkkeplats, traktori asukoht, bussipaviljoni paigutamine „saarele“ toredad mõtted ning selliseid detaile on töös rohkemgi veel. „Sümpaatne on bussipeatuse ja traktoriväljaku sidumine nii, et traktori plats ei mõju liiklussaarena. Lahendus on veenev ja kohaliku olustikuga arvestav,“ lisas Vassiljev.

Võistluse preemiafondi suurus oli 20 000 eurot. Võidutööd „Pööripäev“ premeeriti 8000 euroga. 2. koha preemia 6000 eurot pälvis kavand „Pesa“ arhitektuuribüroolt KA Arhitektid, autor Erki Annama. 3. koha preemia suuruses 4000 eurot anti ideekavandile „Põld, traktor ja kartulid“ arhitektuuribüroolt HG Arhitektuur, autoriteks Liis Juuse, Johannes Madis Aasmäe, Marianna Zvereva. Lisaks määrati 2000-eurone ergutuspreemia võistlustööle „Kultuuritelg“ arhitektuuribüroolt Stuudio Tallinn, autor Villem Tomiste.

Žüriisse kuulusid lisaks Vassiljevile Rakvere vallavanem Maido Nõlvak, Rakvere vallavalitsuse heakorraspetsialist Maia Simkin, Eesti Arhitektide Liidu esindajad Kalle Vellevoog, Karli Luik ja Kristel Niisuke ning Eesti Maastikuarhitektide Liidu esindajana Hele Möllits.

Vasakult: žürii liikmed Maido Nõlvak, Kalle Vellevoog, Peep Vassiljev, võidutöö autorid Tristan Krevald, Siim Tanel Tõnisson, Ra Martin Puhkan ning Eesti Arhitektide Liidu direktor Ingrid Mald. Foto: Mario Mikvere

Võistlus korraldati EV100 jätkuprogrammi „Hea avalik ruum“ raames, mida rahastavad kultuuriministeerium, rahandusministeerium ja kohalikud omavalitsused. Seni on programmi abil toimunud arhitektuurivõistlused 23 linnas, millest 10 linna rekonstrueeritud südamed on juba valminud (Tõrva, Põlva, Valga, Võru, Rapla, Rakvere, Elva, Kuressaare, Kärdla ja Viljandi). Tänavu korraldatakse arhitektuurivõistlused Kadrinas, Kiviõlis, Kosel, Loksal, Türil, Arukülas ja Sõmerul.

Head Uudised GoodNews