1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Kalanädal tehakse kummardus Ukraina pagulastele ja vabatahtlikele
Kalanädal tehakse kummardus Ukraina pagulastele ja vabatahtlikele

Kalanädal tehakse kummardus Ukraina pagulastele ja vabatahtlikele

Kalanädal toimub juba kuuendat aastat järjest ja nagu tavaliselt tehakse ürituse raames koostööd Eesti peakokkade ühendusega. Iga aasta valitakse välja üks valdkond, kus tegutsejatele valmistatakse kodumaistest kaladest erinevaid roogasid. Tänavu pakutakse kala Ukraina sõjapõgenikele ja neid aitavatele vabatahtlikele.

Kalanädala eestvedaja Toomas Armulik arvab, et peaksime Eesti toidu kuul, Eesti kala nädalal tarbima eestimaist kala. „See on kindlasti kõige värskem ja sellega toetame omi ettevõtjaid,“ põhjendab Armulik oma arvamust.

Maaeluminister Urmas Kruuse näeb kalanädala tegevust toetusavaldusena oma kodust lahkuma pidanud ukrainlastele ja neid aitavatele vabatahtlikele. „Toidukultuur seob inimesi ja rahvaid üheks tervikuks,“ rõhutab Kruuse. Ta leiab, et kala on tähtis toit meie laual, millest niipea puudust ei tule. „Kalanädal aitab meil näha erinevaid viise, kuidas on võimalik meie rahvusköögis kala valmistada,“ räägib Urmas Kruuse.

Kalanädalal osalevad pagulasabikeskused neljas linnas – Tallinnas, Viljandis, Jõhvis ja Rakveres. Igasse kalanädalal osalevasse pagulasabikeskusesse läheb üheks päevaks külla tippkokk, kes valmistab kohalikust kalast maitsva roa. Menüüs on räim, angersäga, koha ja ahven.

Külaliskokkadest osalevad kalanädalal presidendi peakokk Taigo Lepik, Ylicool Cateringi peakokk Urpo Reinthal, Merino Gastronoomia peakokk Merino Lastik, ERMi peakokk Henari Nõu ja Pari Maitse gurmeekokk Silver Ulm.

  • Kalanädal on osa Eesti toidu kuu programmist. Septembris Maaeluministeeriumi eestvedamisel toimuv Eesti toidu kuu ühendab kodumaisele toidule pühendatud üritusi ja festivale. Eesti toidu kuud tähistati esmakordselt 2015. aasta septembris.
Head Uudised GoodNews