1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Keskkonnakomisjon toetas maavarade varu määramise eelnõu
Keskkonnakomisjon toetas maavarade varu määramise eelnõu

Keskkonnakomisjon toetas maavarade varu määramise eelnõu

Riigikogu keskkonnakomisjon toetas maapõueseaduse ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmist.

Keskkonnakomisjoni esimees Andres Metsoja selgitas, et eelnõuga täpsustatakse või täiendatakse sätete sõnastust, et tagada üldine õigusselgus ja sätetest ühene arusaadavus. „Tehtud muudatused seonduvad maapõue kasutuse, peamiselt maavara geoloogilise uuringu, arvele võtmise ja kaevandamise sätete täpsustamisega,“ ütles Metsoja.

„Kehtiva seadusega võrreldes laiendatakse võimalust taotleda lisaks põlevkivile ka teiste maavarade passiivse varu määramist aktiivseks varuks. Maavaravarude aktiivseks ümberhindamine toob kaasa maavarade varustuskindluse suurenemise, sest kaevandada saab ainult aktiivsena arvel olevat varu. Samuti aitab ümberhindamine kaasa maavarade säästvale kasutamisele, näiteks juhtudel kui varem mäetehnilistel põhjustel passiivsena arvel olnud varu kaevandamiseks leitakse sobiv lahendus ja maavara saab aktiivseks ümberhindamise järel kasutusele võtta. Nähakse ette, et fosforiidi ja metallitoorme uuringuloa saamisel on eesõigus riigil,“ ütles Metsoja.

Keskkonnakomisjon otsustas saata valitsuse algatatud maapõueseaduse ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu (745 SE) Riigikogu täiskogu istungile 6. detsembril ettepanekuga esimene lugemine lõpetada.

Head Uudised GoodNews