1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Noortel geoloogidel ja mäeinseridel avaneb võimalus ligi 500 eurot kuus stippi saada
Noortel geoloogidel ja mäeinseridel avaneb võimalus ligi 500 eurot kuus stippi saada

Noortel geoloogidel ja mäeinseridel avaneb võimalus ligi 500 eurot kuus stippi saada

Tallinna Tehnikaülikooli geoloogia instituudi bakalaureusetudengitel on uuel õppeaastal võimalik saada igal kuul ülikoolilt ligi 500 euro ulatuses stipendiume. Lisaks sellele pakuvad täiendavaid stipendiume mitmed järelkasvust huvitatud mäendusettevõtted.

Geoloogia instituudi teaduri Rutt Hints kinnitas, et maapõueressursside ekspertide järele on suur nõudlus, mistõttu otsib ülikool võimalusi tudengite motiveerimiseks. “Geoloogia- ja mäenduseksperdid on vajalikud suurte ehitus- ja taristuprojektide juures, olgu näiteks Tallinn-Helsinki tunnel või Rail Baltic. Mõlema megaprojekti juures on juba meie üliõpilased saanud ka oma maapõue-alaseid teadmisi rakendada. Samuti on meie kooli üliõpilased jõudnud rahvusvaheliste ekspeditsioonide meeskondadesse ning kaevandustesse mitmel pool maailmas,” ütles Hints.

Tulevased geoloogid ja mäeinsenerid saavad taotleda TalTechist igakuiselt kokku ligi 480 eurot stipendiume. 160-eurosele erialastipendiumile saavad kandideerida nominaalajaga õppivad üliõpilased, 100 euro suurust tulemusstipendiumi saavad taotleda kõik geoloogia instituudi tudengid, kelle hinne on vähemalt 4,0 (esmakursuslased saavad taotleda seda alates teisest semestrist, kui selguvad esimesed õpitulemused). Lisaks saavad üliõpilased taotleda 220 euro suurust vajaduspõhist õppetoetust.

Värskelt maapõueressursside bakalaureusekraadi kätte saanud Kristin Kahu kandideeris aasta tagasi edukalt Eesti Mäeseltsi stipendiumile. “Stipendiumi saamiseks tuleks olla koolielus ja erialaselt aktiivne juba esimesest semestrist alates. Mind aitas kindlasti praktikakogemus Eesti Energias ja soov minna välismaale õppima. Motivatsioonikirja võiks ka osata kirjutada,” kirjeldas Kahu eduka kandideerimise tagamaid.

Tema sõnul kasutavad tudengid tavaliselt stipendiumi mõne suurema väljamineku rahastamiseks. “Mulle endale oli Mäeseltsi toetus väga suureks abiks. Olin just suundumas Austriasse välisõpingutele ja selles riigis on elu kallim kui Eestis.” Kahu lisas, et suurettevõtete ja organisatsioonide toetus on kindlasti väga motiveeriv ja kindlasti aitab tuua geoloogia instituuti õppima rohkem tudengeid.

TalTechi geoloogia instituut kuulub tehnikaülikooli loodusteaduskonda ning ühendab loodusteadused ja inseneriõppe ning koolitab mäetööstuse ja geoloogia spetsialiste. Samuti uurivad instituudi teadlased, milliseid toormeid Eesti tulevikus vajab ning millised on parimad tehnoloogiad nende jätkusuutlikuks majandamiseks.

Head Uudised GoodNews