1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. OTSE! TOPSIRINGLUSE PILOOTPROJEKT JOOGAFESTIVALIL! MTÜ Tervikring katsetab Joogafestivalil joogitopside korduvkasutust
OTSE! TOPSIRINGLUSE PILOOTPROJEKT JOOGAFESTIVALIL! MTÜ Tervikring katsetab Joogafestivalil joogitopside korduvkasutust

OTSE! TOPSIRINGLUSE PILOOTPROJEKT JOOGAFESTIVALIL! MTÜ Tervikring katsetab Joogafestivalil joogitopside korduvkasutust

Joogafestival Geoff Brooks017Haapsalu suvine Joogafestival on üks neid kohti, kus jooke saab osta topsis, millele lisandub küll topsi hind, kuid hiljem saab selle topsi pandisüsteemi tagastades tagasi — tagastatud tops aga läheb pärast pesemist taas kasutusse. See aga tähendab, et üritusega ei kaasne suurt äravisatud prügi hulka.

MTÜ Tervikring katsetab 2016. aasta suvel Eesti festivalidel joogitopside korduvkasutust, kaasates festivalide külastajad mitmekordselt kasutatavate ja pandi eest lunastatavate joogitopside ringlussüsteemi. “Meie eesmärk on arendada suvega välja võimekus toimida festivalide alalise partnerina ringlustopside vahendaja ja teenindajana. Käesoleval suvel teenindame viit suuremat festivali ja mitmeid väiksemaid avalikke üritusi,” selgitavad pilootprojekti korraldajad.

Mitmekordselt kasutatavad pandisüsteemi joogitopsid vähendavad festivalikorraldaja vajadust jäätmeveoks – ühekordsed joogitopsid moodustavad festivalidel umbes 2⁄3 kogu prügi mahust. Väheneb ka vabatahtlike ajakulu prügikoristusele ja toitlustajate kulu ühekordsetele joogitopsidele. Ringluspakendi teenus aitab võita klientide ja meedia soosingut, aga võib põhjustada juurutamise protsessis ka esialgu segadust.

Joogitopside ringlussüsteemiga kaasatulek ei kaasa festivali korraldajatele täiendavaid kulusid. Teenusepakkujana soetab Tervikring korduvkasutatavad topsid, jagab need festivali toitlustajatele ja teenindajatele laiali ning kogub pärast kasutamist kokku, korraldab topside pesemise, logistika ja muidugi selgitustöö festivali toitlustajatele, külastajatele ning meediale.

“Festivaliga koostöö tegemiseks vajame ligipääsu veevärgile ja elektrivõrgule (vajadusel aitame seda korraldada), tasuta ligipääsu festivaliruumile, platsipinda ringluspakendi tagastamise punktidele, valmisolekut festivalide teabematerjalidel topsiringluse reegleid selgitada,” annavad korraldajad teada.

Suvine periood on Tervikringi jaoks hoovõtt, et arendada välja suutlikkus pakkuda teenust praktiliselt kõikidele festivalidele. Selleks analüüsitakse töö käigus jooksvalt vajadust kohandada teenust erineva külastajate arvu ja korraldusviisiga festivalide jaoks, joogitopside disaini sobivust, ärimudeli tasuvuse võimalusi ringluspakendi kasutusmugavust külastajate ja toitlustajate jaoks, saavutatavat keskkonnasäästu.

Alustatatakse kolme tüüpi joogitopsi sortimendiga: vastupidavast plastikust u. 500ml tops (õlu, karastusjoogid, smuutid, mahlad); vastupidavast plastikust väiksemad topsid (kange alkohol, lastejoogid) ja roostevaba termostops koos võimalusega osta juurde kaas (erinevad kuumad ja külmad joogid).

Topside vorm on massiüritustele sobivalt neutraalne. Lisatav kujundus on veel väljatöötamisel, kuid edaspidi saab klient kaasa rääkida endale sobivas joogitopsi kujunduses (nt festivali sümboolika). Topsidele ei lisada joogitootjate reklaami ega sümboolikat. Soovituslikud pandi suurused on väikesel plasttopsil 1 €, suurel 2€, termostopsil 5€.
Esimesel aastal võib festivali toitlustajatel olla varuks ka ühekordseid joogitopse juhuks, kus ringlussüsteemis tekib ootamatu tõrge.

Topse hoitakse festivalide vahelisel ajal plastkastidesse virnastatuna kinnises tolmuvabas ja õhutatavas merekonteineris. Festivali jaoks transporditakse joogitopsid hoiuruumist festivali alal olevatesse punktidesse ning jagatakse toitlustajatele laiali. Toitlustaja lunastab pandi kas kohe välja või arveldab hiljem saatelehe abil.

Klient saab oma esimest jooki ostes selle serveerituna korduvkasutatavasse topsi ja tasub koheselt ka pandi. Olenevalt toitlustuskohast (kaasnev ajakulu!), saab klient valida endale meelepärase joogitopsi mitme erineva seast. Kui klient soovib, võib ta sama topsi enne tagastamist korduvalt kasutada. Sealhulgas, kui festivalil on olemas veeteenus, ka topsi ise eelnevalt loputada. Klient leiab vastavalt festivali suurusele ja liikumisteedele festivali alalt üles topsiringluse telgid. Seal toimub topsi tagastamine, ümber vahetamine ja lisatarvikute soetamine (kaaned, paelad).

Kasutatud joogitopsid sõidutatakse väikeautoga pesemiskohta, mis võivad asuda festivali alal või väljaspool seda. Kasutusel on 1-2 tunnelpesumasinat, ühe töövõimsuseks on 2000 topsi pesemine tunnis. Pestud topsid jagatakse uuesti toitlustajatele laiali. Arveldamine topsiringluse telkides toimub vaid sularahas. Toitlustajad võivad kasutada ka kaardimakset.

Topsitagastus on keskkonnasõbralik tegu ja kuigi see võib pisut tegemist juurde tekitada, on see igal juhul tark ja tore tegu.

GoodNews toimetus

Head Uudised GoodNews