1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Pirita kloostris toimub Püha Birgitta 650. juubelipäev
Pirita kloostris toimub Püha Birgitta 650. juubelipäev

Pirita kloostris toimub Püha Birgitta 650. juubelipäev

Pühapäeval kell 10.00 korraldab Pirita klooster tänumissa austusavaldusena Püha Birgittale. Missat pühitseb T.E. Piiskop Philippe Jourdan.

Pirita klooster tähistab tänavu Püha Birgitta 650. surma-aastapäeva tänumissa, konverentsi ja kontsert-austusega pühakule.

“Pirita klooster on oluline ajalooline ja kultuuriline paik Pirita linnaosas ning tähistades Püha Birgitta juubelit, toome esile tema olulist rolli Euroopa kultuuripärandis,” ütles Pirita linnaosa vanem Kaido Saarniit. ” 650. juubeli verstapost näitab, kui elujõuline on pühaku sõnum ja pärand. Aastasadade jooksul on kloostri võimsad müürid võõrustanud sadu tuhandeid külastajad. Juubelipäeval austame ja tunnustame pühaku pühendumist teiste teenimisele.

Kõik huvilised on oodatud Pirita kloostrisse kell 10 algavale missale tähistama juubelit.

  • Püha Birgitta ehk Birgitta Birgersdotter (1303–1373) oli Rootsi aadlidaam, kellele Kristus ilmutas end pärast tema abikaasa Ulf Gudmarssoni surma. Kristuse käsu kohaselt pühendas Birgitta oma elu maailma vaimsele sõnumitoomisele ning läks Rooma, kus ta elas kuni surmani. Arvatakse, et tema elu jooksul ilmutas Kristus talle üle 600 korra.
  • 1370. aastal sai Birgitta Roomas paavstilt loa luua uus ordu – Püha Päästja Ordu, mis hiljem sai tuntuks ka kui Ordo Sanctissimi Salvatoris ehk Pühima Päästja Ordu. See ordu tegutseb üleilmselt tänaseni, sealhulgas ka Eestis. Püha Birgitta lahkus meie hulgast 23. juulil 1373 Roomas.
  • 1391. aastal kuulutas paavst Johannes Paulus II Püha Birgitta Euroopa kaitsepühakuks, tunnustades tema rohkearvulisi ilmutusi. Püha Birgitta mälestust austatakse üle kogu Euroopa.
Head Uudised GoodNews