1. Avaleht
  2. Ajalugu
  3. Pirital mälestati Eesti riigi suurmehi
Pirital mälestati Eesti riigi suurmehi

Pirital mälestati Eesti riigi suurmehi

Traditsiooniliselt tähistati Pirital Tartu rahu aastapäeva lillekimbu asetamisega rahuläbirääkimiste Eesti delegatsiooni juhi ning Tallinna linnavolikogu esimehe ja linnapea Jaan Poska hauale.

Samuti panid Tallinna ja Viimsi omavalitsuse esindajad lilled president Konstantin Pätsi ja president Lennart Meri hauale Metsakalmistul ning kindral Johan Laidoneri mälestusmärgi juurde Viimsis. 1920. aasta 2. veebruaril allkirjastati leping, mis on Eesti ajaloos ülioluline.

„Kuigi üle saja aasta tagasi toimunud Vabadussõja lahingud ja rahukõnelused tunduvad praegusele põlvkonnale kauge minevik, ei tohi kunagi unustada, et Tartu rahuleping on meie riigi iseseisvuse üks kestvaid sümboleid. See päev on oluline, meenutamaks pinevaid hetki, mil kaalul oli kogu Eesti riigi tulevik. Mälestame tänutundes vabaduse eest langenuid ja hoidkem meie esivanemate kättevõidetud vabadust. Soovin kõigile ilusat Tartu rahu aastapäeva!” ütles Tallinna linnavolikogu aseesimees Kalle Klandorf.

„Olgu ilm ja olud millised tahes, oleme Pirital ikka tähistanud Tartu rahu aastapäeva. Mulle tähendab see päev austada esiisade pärandit, kes võitlesid Vabadussõjas välja iseseisvuse ja lõid võimaluse asuda eestlastel uut riiki üles ehitama. See ülesanne pole lõppenud, nüüd on meie aeg ehitada ja vastutada. Soovin selleks kõigile tarkust, tasakaalukust ja järjekindlust,” sõnas Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat.

Kahe omavalitsuse – Tallinna ja Viimsi – esindajad on Tartu rahu aastapäeva tähistanud koos üle kümne aasta. Viimsi vallavalitsuse poolt osalesid lillede panekul abivallavanemad Nikolai Bentsler ja Katrin Markii.

Head Uudised GoodNews