1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Põhja- ja Baltimaade spiikrid arutavad Eestis regionaalse julgeoleku üle
Põhja- ja Baltimaade spiikrid arutavad Eestis regionaalse julgeoleku üle

Põhja- ja Baltimaade spiikrid arutavad Eestis regionaalse julgeoleku üle

Riigikogu esimees Henn Põlluaas võõrustab täna Laulasmaal Arvo Pärdi Keskuses Põhjamaade ja Balti riikide kolleege, kellega räägitakse regionaalsest julgeolekust ja hübriidohtudest.

Põlluaasa sõnul on kaheksa riigi omavaheline koostöö sügavalt juurdunud ja viljakas. „Oleme kaitsepoliitika ja mehhanismide arendamisel valinud erinevad teed, kuid teeme täna turvalisuse ja kaitse valdkonnas koostööd aktiivsemalt kui kunagi varem,“ märkis Põlluaas.

Riigikogu esimees lisas, et eelnevale vaatamata peame tihendama koostööd, sest globaalne julgeoleku dünaamika muutub kiiresti ja kõikjal meie planeedil toimuvad arengud mõjutavad varem või hiljem meie piirkonda.

Iga-aastase spiikrite kohtumise päevakorras on ka võitlus väärinfo ja muu mõjutustegevusega. Samuti käsitletakse idapartnerlust ja Vene delegatsiooni õiguste taastamist Euroopa Nõukogu Parlamentaarses Assamblees (ENPA).

Spiikrite arutelu üks punkt puudutab ka Ühendkuningriigi lahkumist Euroopa Liidust ja edasisi arenguid.

Põhja ja Baltimaade koostöö (NB8) on piirkondlik koostööformaat, mis alates 1992. aastast on toonud ühe laua taha kokku Soome, Rootsi, Norra, Island, Taani, Eesti, Läti ja Leedu. NB8 eesistujariik on käesoleval aastal Island, 2020 saab eesistujariigiks Eesti.

Head Uudised GoodNews