1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President arutab Läti ja Leedu riigipeaga Euroopa julgeolekuga seotud küsimusi
President arutab Läti ja Leedu riigipeaga Euroopa julgeolekuga seotud küsimusi

President arutab Läti ja Leedu riigipeaga Euroopa julgeolekuga seotud küsimusi

11. detsembril on president Alar Karise kutsel Eestis visiidil Läti president Edgars Rinkēvičs ja Leedu president Gitanas Nausėda, et rääkida Euroopa julgeolekuga seotud teemadel, nagu meie piiridel toimuv, migratsiooniga seonduv, taristu kaitse ja Euroopa Liidu laienemisest, mille tulemusena suureneb kogu Euroopa julgeolek. Mõned päevad pärast riigipeade kohtumist arutavad ELi riikide liidrid Euroopa Ülemkogu kohtumisel ühe peateemana Euroopa Liidu laienemisega seotud küsimusi, sealhulgas Ukraina ja Moldovaga liitumisläbirääkimiste alustamisega seonduvat.

Eesti, Läti ja Leedu riigipea keskenduvad veel kolme riigi koostöö edendamisele, sealhulgas transpordiühenduste loomisele. Samuti kaitseküsimustele ja ühisele kaitsekoostööle ning julgeolekuolukorrale Euroopa Liidu ja NATO välispiiril. Olulise teemana leiab arutlust ka Ukraina jätkuva toetamise vajadus.

Presidendid Karis, Rinkēvičs ja Nausėda külastavad Tallinna Pelgulinna Riigigümnaasiumi ja arutlevad koos õpilastega noorte rolli üle demokraatlikus ühiskonnas ning räägivad populismi mõjust Euroopas. Arutelu juhib Pelgulinna Riigigümnaasiumi demokraatia ja inimõiguste õpetaja, venekeelse Postimehe peatoimetaja Sergei Metlev.

  • Riigipead annavad kell 11.15 ühise pressikonverentsi ning sellest toimub ka otseülekanne veebis.

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikooli XXXI lennu üliõpilased esitavad Sõltumatu Tantsu Laval kolmele presidendile fragmendi etendusest „Ukraina avastamine“. Tegemist on tudengite lavakõne eksamina sündinud etendusega, mis jõuab tuleval aastal EMTA lavakunstikooli, Tallinna Linnateatri ja teatri Ekspeditsioon koostöös suurema hulga vaatajateni. Lavastaja on Anu Lamp.

Kolme presidendi kohtumine leiab aset Tallinnas seoses Balti koostöö raames toimuva Eesti eesistumise lõppemisega.

Head Uudised GoodNews