1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Kaljulaid osaleb sel nädalal New Yorgis ÜRO peaassambleel
President Kaljulaid osaleb sel nädalal New Yorgis ÜRO peaassambleel

President Kaljulaid osaleb sel nädalal New Yorgis ÜRO peaassambleel

Vabariigi President on sel nädalal visiidil Ameerika Ühendriikides, kus osaleb New Yorgis iga-aastasel ÜRO peaassambleel. Vabariigi President esineb 76. peaassambleel riigikõnega, kohtub ÜRO peasekretäri Antonio Guterresega, osaleb ÜRO julgeolekunõukogu kõrgetasemelisel kohtumisel ning mitmel kõrvalüritusel.

„Moel või teisel keskendub tänavune rahvusvahelise mitmepoolse diplomaatia tippsündmus – selleks ÜRO peaassamblee nädal kindlasti on – ikkagi kõige suuremale ühisele väljakutsele. Selleks on viiruskriisi vastu võitlemine ja sellest taastumise kiirendamine. Kõigis kriisides kannatavad kõige rohkem ja kõige raskemalt kõige haavatavamad, kelleks enamasti on naised ja lapsed. Neile probleemidele lahenduse otsimisega nii viiruse kui erinevate piirkondlike kriisikollete kontekstis riigijuhid sel nädalal New Yorgis peamiselt tegelevadki,“ selgitas Kristel Engman Vabariigi Presidendi Kantselei välisosakonnast.

Peaassambleel peab president Kaljulaid Eesti aja järgi kolmapäeva õhtul oma ametiaja viimase riigikõne. Eesti riigipea kohtub koos Balti kolleegidega ka ÜRO peasekretäri Antonio Guterresega, asepeasekretäri Amina J. Mohammediga, peaassamblee presidendi Abdulla Shahidiga. Samuti osaleb ta ÜRO julgeolekunõukogu kõrgetasemelisel avalikul kohtumisel kliima ja julgeoleku teemadel, esineb Afganistani-teemalisel ja naisi konfliktikolletes käsitlevatel kõrvalüritustel ning mitmetel teistel kohtumistel.

Tänavune ÜRO peaassamblee on Eesti jaoks juubelihõnguline – 17. septembril möödus 30 aastat Eesti saamisest ÜRO liikmeks ning aastatel 2020-2021 on Eesti olnud ÜRO julgeolekunõukogu valitud liige.

Vabariigi President jõuab Eestisse tagasi reede õhtul.

Head Uudised GoodNews