1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Kaljulaid rõhutas ÜRO-s vajadust parandada tervishoiuteenuste kättesaadavust
President Kaljulaid rõhutas ÜRO-s vajadust parandada tervishoiuteenuste kättesaadavust

President Kaljulaid rõhutas ÜRO-s vajadust parandada tervishoiuteenuste kättesaadavust

President Kersti Kaljulaid osales eile New Yorgis kõrgetasemelisel arutelul, mille fookuses oli naiste, laste ja noorukite tervishoiuteenuste kättesaadavuse suurendamine.

Kaljulaidist sai 2018. aasta sügisel ÜRO peasekretäri Antonio Guterresi kutsel üle maailma naiste, laste ja noorukite tervise ja heaoluga tegeleva liikumise „Iga naine, iga laps“ (Every Woman, Every Child – EWEC) kaasjuht. Sel nädalal tähistati ÜRO-s liikumise 10. sünnipäeva ja arutati, kuidas luua rohkem võimalusi nende teenuste kättesaadavuse suurendamiseks.

„Kümne aastaga on see liikumine palju ära teinud ja maailmas on tõusnud teadlikkus teema olulisusest. Meil on palju edulugusid. Kuid olukord maailma erinevais paigus on selline, et me oleme paraku veel väga kaugel olukorrast, kus saaks sellega rahul olla. Ka see liikumine, mille kaasjuht olen, peab hoolega järele mõtlema, kuidas muuta oma tegevust efektiivsemaks,“ sõnas president Kaljulaid EWEC juhtkomitee kohtumisel.

Riigipea rõhutas vajadust muuta ÜRO algatus konkreetsemaks ja fokusseeritumaks ning kaasata senisest enam ka erinevaid erasektori algatusi. Samuti pidas riigipea oluliseks uute tehnoloogiate paremat rakendamist ja pakkus välja digitaalse n-ö turuplatsi loomise. „Nii nagu teisteski valdkondades, on ka tervishoius sageli olemas nii nõudlus kui ka pakkumine, ent need ei saa alati omavahel kokku. Mõnes riigis on näiteks emakakaelavähi vastu vaktsineerimine takerdunud, sest pole piisavalt arste, samas on teistes riikides vabaühendusi ja algatusi, mis seda teenust pakuvad. Meie asi on mõelda, kuidas need kokku viia,“ sõnas Kaljulaid juhtkomitees kõneldes ja tegi EWEC-le ka ettepaneku korraldada ÜRO Peaassambleel sellel teemal kõrvalüritus.

EWEC liikumisse annavad panuse nii erinevad riigid kui ka erasektor ja vabaühendused. Selle tegevus keskendub eelkõige emade, vastsündinute, laste ja noorukite ennetatavate surmade vältimisele ja vajalike tervishoiuteenuste kättesaadavuse parandamisele.

President on sel nädalal töövisiidil Ameerika Ühendriikides, kus on kohtunud administratsiooni kõrgete esindajatega. Riigipea naaseb Eestisse laupäeval.

Head Uudised GoodNews