1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. President Karis osaleb Vilniuses Kolme mere algatuse tippkohtumisel
President Karis osaleb Vilniuses Kolme mere algatuse tippkohtumisel

President Karis osaleb Vilniuses Kolme mere algatuse tippkohtumisel

President Alar Karis osaleb täna Vilniuses Kolme mere algatuse tippkohtumisel, kus arutelu keskendub selle initsiatiivi peaeesmärgi põhja-lõuna suunal ühenduste väljaehitamise kiirendamisele ning Ukraina infrastruktuuri parandamisele ja paremale ühendamisele Euroopaga.

Eesti eesmärgid suurte infrastruktuuriprojektide osas on meie elektrisüsteemi sünkroniseerimine Kesk-Euroopaga 2025. aastaks ja Rail Balticu valmimine loodetavasti 2030. aastaks.

President Karis kohtub Vilniuses kahepoolselt Tšehhi presidendi Petr Paveliga, kellega arutab kahepoolset koostööd eelkõige digi-, küber- ja haridusvallas ning rahvusvahelistes organisatsioonides. Samuti räägitakse Ukraina jätkuvast igakülgsest toetamisest nii rindel kui teel Euroopa Liitu ja NATOsse. Veel kohtub Eesti president nuntsiuse Petar Rajič’iga.

Kolme mere algatuse tippkohtumise raames toimuval majandusfoorumil osalevad tänavu digisektorist Solita, Greenergy Data Centers, logistikaettevõtetest Digilogistika Keskus, Eesti Raudtee, Operail, CF ja S Estonia, energeetikasektorist Enefit Green, Energiasalv, Saare Wind Energy, Sunly, Elering, Utilitas Wind, Ignitis ning BLRT Grupp.

Kolme mere algatus (Three Seas Initiative, 3SI) on piirkondlik koostööformaat, mis ühendab Aadria mere, Läänemere ja Musta mere vahel asuvat 13 Euroopa Liidu liikmesriiki: Austriat, Bulgaariat, Horvaatiat, Tšehhit, Eestit, Lätit, Leedut, Poolat, Ungarit, Rumeeniat, Slovakkiat, Sloveeniat ja Kreekat. Assotsieerunud liikmesriigid on Ukraina ja Moldova. Algatuse strateegilised partnerid on Ameerika Ühendriigid, Saksamaa ja Euroopa Komisjon.

Head Uudised GoodNews