1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Siseministrid Läänemets ja Rantanen Soomes: ränderünnetele Euroopa idapiiridel tuleb reageerida otsustavalt
Siseministrid Läänemets ja Rantanen Soomes: ränderünnetele Euroopa idapiiridel tuleb reageerida otsustavalt

Siseministrid Läänemets ja Rantanen Soomes: ränderünnetele Euroopa idapiiridel tuleb reageerida otsustavalt

Siseminister Lauri Läänemets viibis esmaspäeval Soome siseministri Mari Rantaneni kutsel visiidil Soomes. Tutvuti olukorraga Kagu-Soome idapiiril ning keskenduti peamiselt piiriturvalisuse ja ränderünnetega seonduvale.

Aprilli alguses teatas Soome otsusest hoida oma idapoolsed piiripunktid suletuna teadmata ajaks. „Kui näiteks 2019. aastal toimus Soome idapiiri kaudu pea 8 miljonit piiriületust aastas, siis tänavu on pärast piiripunktide sulgemist toimunud nende piiripunktides vaid paarsada piiriületust. Soomlased võtsid Venemaa hilissügisel alustatud ränderündeid ülimalt tõsiselt ning on jätkuvalt valvsad,“ ütles Läänemets.

Kui näiteks 2019. aastal toimus Soome idapiiri kaudu pea 8 miljonit piiriületust aastas, siis tänavu on pärast piiripunktide sulgemist toimunud nende piiripunktides vaid paarsada piiriületust.

„Me ei saa unustada seda, mis toimub meie välispiiril. Rahvusvaheline õigus instrumenteeritud rände puhuks praegu lahendusi ei paku. Peaksime mõtlema sellele, kuidas EL ja liikmesriigid saaksid koos praegustele väljakutsetele vastu seista, et tagada riiklik ja Euroopa julgeolek. Lisaks koostööle on oluline, et EL võimaldaks riigi julgeolekut tagada ka iga riigi enda riigisisese seadusandluse kaudu,“ ütleb minister Rantanen.

Foto: Soome Siseministeerium

Läänemetsa sõnul oli migratsioon ebasõbralikest riikidest lähtuvate ränderünnete kontekstis keskne Pelkola piirivalvekordonis toimunud vestluse põhiteema. „Eesmärk on koostöös Soome, Läti, Leedu ja Poolaga anda teistele Euroopa partneritele selge arusaam sellest, millist riski nii meie riikide kui kogu Schengeni siseturvalisusele kujutavad meie piiridel korraldatud ränderünded. Tänased mehhanismid ja EL-i rändepoliitika lihtsalt ei võimalda ränderünnete korral piisavalt tõhusalt reageerida,“ ütles Läänemets.

Eesmärk on koostöös Soome, Läti, Leedu ja Poolaga anda teistele Euroopa partneritele selge arusaam sellest, millist riski nii meie riikide kui kogu Schengeni siseturvalisusele kujutavad meie piiridel korraldatud ränderünded.

Lisaks arutlesid ministrid võimaliku koostöö üle, mis puudutab piirivalves droonikaitse tehnoloogiate ja lahenduste arendamist ning külastati Helsinkis Soome Päästeliidu hoone all asuvat S1-klassi varjendit. „S1-klassi varjendid on Soomes kõige levinumad varjendid, mis tuleb nõuetekohaselt rajada kõigi suuremate hoonete – nii kortermajade, kui ka ärihoonete, kaubanduskeskuste, koolide ja teiste avalike hoonete – alla. Varjumiskohtade kavandamisel võtame suuresti eeskuju Soomelt, kes on suutnud nõuetega tagada, et vajadusel jätkuks varjumiskohti 4,8 miljonile inimesele,“ lisas Läänemets.

Foto: Soome Siseministeerium

Ministrit saatsid visiidil Siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Joosep Kaasik, pääste- ja kriisivalmiduse asekantsler Tuuli Räim ning Eesti suursaadik Soomes Sven Sakkov.

Head Uudised GoodNews