1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. PRESIDENT SAKSAMAAL I President Kaljulaid arutas oma Saksa kolleegiga energia-, majanduse ning Euroopa tuleviku teemasid
PRESIDENT SAKSAMAAL I President Kaljulaid arutas oma Saksa kolleegiga energia-, majanduse ning Euroopa tuleviku teemasid

PRESIDENT SAKSAMAAL I President Kaljulaid arutas oma Saksa kolleegiga energia-, majanduse ning Euroopa tuleviku teemasid

Saksamaal ametlikul visiidil viibiv president Kersti Kaljulaid kohtus eile õhtul Saksamaa liidupresident Frank Walter Steinmeieriga, kellega koos osaleti Eesti saatkonna 100. sünnipäeva tähistamisel. Pärast saatkonda suundusid riigipead Bellevue lossi, kus kahepoolsel kohtumisel keskenduti kliima-, energia- ning Euroopa Liidu ja selle naabruse tulevikku puudutavatele küsimustele.

Eile toimus Berliinis Eesti saatkonna 100. sünnipäeva tähistamine, millega algas ühtlasi ka saabuva Eesti ja Saksamaa diplomaatiliste suhete 100. aastapäeva tähistamine, kus osalesid nii Eesti kui Saksamaa presidendid. „Meie saatkonnahoone Berliinis on ajalooline – isegi ajal, kui vabast Eestist oli vaid mälestus ja unistus, kuulus see maja riigile, mida faktiliselt pea pool sajandit maailmakaardil ei eksisteerinud. See sümboliseerib hästi ajaloo keerdkäike, ka arme ja kihilisust, nii nagu on ajaloost, armidest ja erinevatest kihtidest tulvil Berliin,“ ütles president Kaljulaid sünnipäevakõnes. Riigipea rõhutas ka Eesti ja Saksamaa tänaseid väga häid suhteid nii sõbra, liitlase kui partnerina. „Selliste sõprade väärtus tuleb tihti esile kriisides. Ka praegu on kriis, viirusest tingitud, ning selle mõjude ohjamiseks peame tegutsema ühtsena. Ühtsena nii oma sõpradega kui ühtsena kogu Euroopas,“ sõnas Vabariigi President.

Saatkonnast siirdusid kahe riigi presidendid Bellevue lossi, kus toimus töökohtumine ning ühine õhtusöök. Ligi kolm tundi kestnud kohtumisel keskenduti peamiselt energia- ja kliimapoliitika, kroonviiruse kriisist taastumisele ja majanduse taaskäivitamise teemadele. Samuti käsitlesid riigipead arenguid Euroopa Liidus ja selle lähiümbruses, küberohtusid ning ka sügisel Tallinnas toimuva Kolme Mere tippkohtumisega seonduvat.

„Majandusele uue hoo andmiseks peavad riigid eeskätt tegelema võrdsete tingimuste loomisega erasektorile. Sama kehtib ka kliimaneutraalsuse poole liikumisel ning süsinikuheite vähendamisel – avaliku rahaga tuleb eeskätt luua võimalused ja ühendused, et erasektor tahaks ja saaks võrdses konkurentsis tegutseda,“ ütles president Kaljulaid kohtumisel.

President Kersti Kaljulaid on esimesel ametlikul visiidil pärast kroonviiruse kriisi puhkemist. Ka Saksamaa jaoks on see visiit esimene vastu võetav kõrge välisvisiit. Riigipea on eelnevatel päevadel lisaks Berliini saatkonna sünnipäevaga seotud sündmustele külastanud Saksamaal tegutsevaid Eesti ettevõtteid Skeleton ja Ampler ning kohtunud Saksamaa arengupanga KfWga. Täna on kavas veel julgeolekuteemaline arutelu Saksamaa kaalukaimas mõttekojas Körber Stiftung ning digiteemade arutelu Saksamaa töösturite liiduga.

Riigipea naaseb Eestisse täna hilisõhtul.

Head Uudised GoodNews