1. Avaleht
  2. Loomad
  3. Pühapäeval toimub rahvusvaheline jääkaru päev
Pühapäeval toimub rahvusvaheline jääkaru päev

Pühapäeval toimub rahvusvaheline jääkaru päev

Jääkaru Friida koos 3-kuuse pojaga Foto: Inari Leiman
Jääkaru Friida koos 3-kuuse pojaga
Foto: Inari Leiman

5. märtsil ootab Tallinna loomaaed rahvusvahelist jääkaru päeva tähistama, et üheskoos uue kodu kerkimisele pilk peale heita ja kui õnneks läheb, siis ka kolme kuu vanust, kuid seni veel nimetut karupoega õueaedikus näha. See on suur sündmus ka loomaaia jaoks, sest siiani vaadati karupere tegemisi vaid pesakaamera vahendusel. Alles eelmisel nädalal tehti karupojale kaitsesüstid ja määrati sugu – sobiv poisslapse nimi leitakse käimasoleval nimekonkursil.

Jääkarude uus kodu peaks valmima sügisel, mil kogu loomaaia jääkarude pere põhjavärava lähistele uude kompleksi kolib. Maailma suurimad maismaakiskjad saavad lõpuks endale loomaaias elamisväärsed tingimused, kus on piisavalt ruumi nii liikumiseks kui ujumiseks. Külastajad aga saavad võimaluse loomade tegemisi nii maa peal kui vee all jälgida. Praegu elab loomaaias neli jääkaru – isane Nord, emane Friida, nende kolmeaastane poeg Nora ja möödunud aasta 26. novembril sündinud pisipoeg.

Päevaga alustame loomaaia põhjaväravas Paldiski mnt 145 uue ehituse juures, kust liigutakse edasi praeguste jääkaruaedikute juurde. Kui ilm võimaldab, tehakse väike matk Veskimetsas, kuhu tuleks end eelregistreerida aadressil liisa.nurmela@tallinnzoo.ee . Lapsed vanuses 7 kuni 12 saavad osaleda aardejahil ja seejärel keskkonnahariduskeskuses meisterdada.

AJAKAVA:

  • 12:00 Põhjaväravas uue polaariumi tutvustus – direktor Tiit Maran.
  • 12:30 Päev jätkub jääkaru aedikute juures – kas väike karumõmm tuleb välja uudistama?
  • Jääkarude juures laulavad Taisi laulustuudio lapsed, zooloog Aleksei Turovski räägib jääkarudest loomaaias ja nende olukorrast maailmas.
  • Seejärel on huvilistel võimalus minna loomaaia Veskimetsa radadele matkama või saata lapsed aardejahile koos looduskooli õpetajatega – algus ikka jääkarude juures.
  • Pärast edukat aardejahti viiakse lapsed keskkonnahariduskeskuse karu klassi meistedama.
  • Hiljemalt kell 15:00 on päeva programm lõppenud. Kella 11-17 töötab keskkonnahariduskeskuses Ehitajate tee 150 Mõmmu kohvik, kus end sooja joogi ja söögiga kosutada.

Jääkarupäeva viib läbi Tallinna loomaaed koos Tallinna Loomaaia Sõprade Seltsi, Granarolo Baltics OÜ ja Taisi Laulustuudioga.

Loomaaia kassad on avatud nii põhja- kui lääneväravas kella 9-15, siseekspositsioonid on lahti kella 10-16, laste loomaaed 10-17, loomaaed suletakse kell 17.

Jääkarupäevale pääseb loomaaia piletiga. Loomaaia info on leitav SIIT!

Head Uudised GoodNews