1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. RAAMATUSOOVITUS! HEIKI RAUDLA “August Maramaa aeg”
RAAMATUSOOVITUS! HEIKI RAUDLA “August Maramaa aeg”

RAAMATUSOOVITUS! HEIKI RAUDLA “August Maramaa aeg”

August Maramaa aegAugust Maramaa oli Viljandi linnapea aastatel 1919-1921, linnavolinik 1921-1927 ja uuesti linnapea 1927-1939 ning Riigikogu liige aastatel 1921-1922.

Linnapeana pühendus August Maramaa sellele, et Viljandist saaks kaunis sisemaa puhkelinn, kus on arenenud äritegevus ja tööstus ning kus on palju rohelust. Maramaa juhtimisel rajati Viljandisse palju puiesteid, parke, tänavaid ja uusi linnaosasid, ehitati staadion, EVE-hotell, uus raekoda, paigaldati rippsild lossimägedesse, ehitati neli koolihoonet, haigla, rannahoone ja palju muud.

8. jaanuaril 1941. aastal August Maramaa arreteeriti. Sama aasta 28. mail otsustas NKVD erinõupidamine määrata August Maramaale nõukogudevastase tegevuse eest üheksa aastat vangilaagrit.

August Maramaa suri 26. detsembril 1941. aastal Kirovi oblastis Vjatlagi “pealinnas” Lesnois, mida tol ajal kutsuti Sotsgorodokiks.

Tänane Viljandi on ilus linn paljuski tänu linnapea August Maramaa tegevusele. Ka tänapäeval jätkatakse mitmete tema julgete ideede elluviimist. Viljandi Linnavolikogu tunnustas August Maramaa suuri teeneid Viljandi linna ees ja otsustas 31. mail 1996. aastal anda August Maramaale postuumselt Viljandi linna aukodaniku nimetuse.

2004. aastal ilmunud ajaloolises kokkuvõttes on antud põnev ülevaade August Maramaa tegemistest ja tema kaasaegsetest. Lisaks on palju fotosid ja lõbusaid karikatuure.

Raamat on saadaval raamatukogudest.

Head Uudised GoodNews