1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. RABAPÄEV I Eestimaa Looduse Fond kutsub rabapäeva puhul soid taastama
RABAPÄEV I Eestimaa Looduse Fond kutsub rabapäeva puhul soid taastama

RABAPÄEV I Eestimaa Looduse Fond kutsub rabapäeva puhul soid taastama

Täna tähistatakse rahvusvahelist rabapäeva. Eestimaa Looduse Fond (ELF) kutsub sel puhul tuleval nädalal algavatele sootaastamise talgutele Lääne-Virumaal.

Sood ja eriti kõrgsood ehk rabad on ühed Eestimaa ürgseimad loodusväärtused. Vähem kui saja aastaga on kuivendatud väga palju madalsoid, et muuta neid põllumajanduslikuks maaks. Kõrgsoosse ehk rappa on suundutud eesmärgiga saada turvast ja hiljem lootusega muuta raba tasapisi metsaks. Tänaseks on selge, et looduslikult toimivad rabad on väga väärtuslikud kooslused süsiniku siduja ja veeringe reguleerijana. Rabadest on meile tuntud mitmed looduskaitse all olevad liigid. Lindudest armastavad rabas elada näiteks rabapüü ja metsis, putuktoidulistest taimedest huulheinad, kahepaiksetest rabakonn, selgrootutest valgelaup-rabakiil, suur-rabakiil, villpea-aasasilmik ja mitmed teised liigid. Kõik need liigid vajavad endale kodu – raba! Inimesedki armastavad käia rabas marjul, matkamas ja puhkamas.

Foto: Kirke Raidmets

Eesti soode ja seal elavate liikide elutingimuste parandamisele saab igaüks kaasa aidata. 1. augustil lükatakse ELFi eestvedamisel käima kogu kuu vältav seitsmeosaline sootalgute sari, kus huvilised saavad paise rajada ning seeläbi sookoosluse taastamisel oma olulise panuse anda. Kõige enam on abikäsi tarvis augusti alguses (1.–5. ning 6.–9. augustil) toimuvatel talgutel. Rohkem infot ja talgukalendri leiab siit.

Talgud toimuvad Ohepalus ja Laukasoos, kus vabatahtlikud saavad oma kätega turbapaise rajada. “ELFi sootalgutega saab oma suvele juurde lisada tõeliselt seiklusliku maigu – minna omadega sõna otseses mõttes rappa, nautida ürgset maastikku ning usaldada ennast Ilmataadi meelevalda,” rääkis ELFi talgukorraldaja Kadri Aller.

Head Uudised GoodNews