1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Rahanduskomisjon algatas eelnõu riigieelarve seaduse muutmiseks
Rahanduskomisjon algatas eelnõu riigieelarve seaduse muutmiseks

Rahanduskomisjon algatas eelnõu riigieelarve seaduse muutmiseks

Riigikogu rahanduskomisjon otsustas algatada riigieelarve seaduse muutmise eelnõu, millega suurendatakse Riigikogu rolli põhiseaduslike institutsioonide eelarveotsuste tegemisel ning välditakse olukorda, kus Vabariigi Valitsus otsustab nende sõltumatute institutsioonide rahastamise üle, kelle ülesandeks on täitevvõimu tegevuse sõltumatu kontrollimine ja tasakaalustamine.

„Eelnõu eesmärk on leida riigieelarve koostamisel tasakaal põhiseaduslike institutsioonide eelarve lõppotsustesse kaasatuse, nende eelarve suurema sõltumatuse, Vabariigi Valitsuse rolli ja riigi eelarvevõimaluste vahel,“ ütles rahanduskomisjoni esimees Annely Akkermann.’

Eelnõu eesmärk on leida riigieelarve koostamisel tasakaal põhiseaduslike institutsioonide eelarve lõppotsustesse kaasatuse, nende eelarve suurema sõltumatuse, Vabariigi Valitsuse rolli ja riigi eelarvevõimaluste vahel.

Tema sõnul loob eelnõu aluse, et põhiseaduslike institutsioonide eelarvetaotlused kiidab heaks Riigikogu rahanduskomisjon enne riigieelarve eelnõu algatamist Riigikogus. Vabariigi Valitsusel on ka edaspidi õigus ja kohustus hinnata põhiseadusliku institutsiooni eelarvetaotlust.

Rahanduskomisjoni liige Aivar Kokk rõhutas samuti vajadust muuta põhiseaduslike institutsioonide eelarvete koostamise reegleid. „Muudatused kindlustavad nende tegevuse sõltumatuse oma ülesannete täitmisel,“ ütles Kokk.

Akkermann selgitas, et põhiseaduslikud institutsioonid esitavad eelarvetaotlused Riigikogu rahanduskomisjonile ja rahandusministeeriumile ning erimeelsuste korral esitab Vabariigi Valitsus eriarvamuse koos põhjendustega otsustamiseks Riigikogu rahanduskomisjonile. Riigikogu rahanduskomisjoni otsus ja põhiseaduslike institutsioonide eelarvetaotlused lisatakse riigieelarve eelnõu seletuskirja juurde lisadena.

Põhiseaduse järgi on Riigikogu, Vabariigi President, Riigikontroll, Õiguskantsler ja Riigikohus kui põhiseaduslikud institutsioonid oma tegevuses sõltumatud. Sõltumatus kui demokraatliku õigusriigi alus ja võimude lahususe kindlustaja tähendab kõige üldisemalt, et põhiseaduslikud institutsioonid peavad oma ülesannete täitmisel olema vabad muude riigivõimuharude, eelkõige täitevvõimu survest.

Head Uudised GoodNews