1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. VIDEO I Riigikogu ees esines pöördumisega Ukraina parlamendi aseesimees: aitäh igakülgse abi eest!
VIDEO I Riigikogu ees esines pöördumisega Ukraina parlamendi aseesimees: aitäh igakülgse abi eest!

VIDEO I Riigikogu ees esines pöördumisega Ukraina parlamendi aseesimees: aitäh igakülgse abi eest!

Riigikogu tänase istungi alguses tegi pöördumise Eestis visiidil viibiv Ukraina parlamendi aseesimees Olena Kondratjuk.

Seejärel oli Riigikogu istungil kahe eelnõu menetlus – teise lugemise läbis seksuaalse enesemääramise vanusepiiri tõstev eelnõu.

Karistusseadustiku, perekonnaseaduse ja tsiviilkohtumenetluse seadustiku muutmise seaduse (seksuaalse enesemääramise ja abiellumise eapiiri muutmine) eelnõu (601 SE) järgi tõstetakse seksuaalse enesemääramise vanusepiir praeguselt 14 aastalt 16 aastale. Muudatuse peamine eesmärk on kaitsta alaealisi täiskasvanute seksuaalse väärkohtlemise eest.

Eelnõu järgi pole täisealisel lubatud vahekorda astuda noorema kui 16-aastasega. Rikkumise eest näeb eelnõu ette kuni viieaastase vangistuse. Alla 14-aastase lapsega vahekorda astumise eest saab eelnõu järgi karistada kuni kaheksa-aastase vangistusega. Eelnõus on ka erand lähedase vanusega noorte jaoks: erandi kohaselt on lubatud noorte omavahelised konsensuslikud seksuaalsuhted, kui täisealise ja 14–16-aastase inimese vanusevahe ei ole suurem kui viis aastat.

Samuti soovitakse eelnõuga tõsta sanktsioonimäärasid alaealiselt seksi ostmise eest. Kui täisealine astub alla 18-aastasega rahalise tasu või mis tahes muu hüve eest suguühtesse või paneb toime muu sugulise iseloomuga teo, näeb eelnõu ette kuni viieaastase ning alla 14-aastase kannatanu puhul kuni kaheksa-aastase vangistuse.

Lisaks tunnistatakse eelnõuga kehtetuks alaealiste erandlik abiellumisiga. Kehtiva perekonnaseaduse järgi saab vähemalt 15-aastane abielluda, kui kohus on laiendanud alaealise teovõimet abielu sõlmimiseks. Edaspidi saavad abielluda vaid täisealised inimesed.

Eelnõu tekkis Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni (339 SE), Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni ja Raimond Kaljulaidi (348 SE) ning valitsuse algatatud (478 SE) eelnõude ühendamise tulemusel.

Üks eelnõu langes menetlusest välja

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esitatud Riigikogu otsuse „Ettepaneku tegemine Vabariigi Valitsusele“ eelnõuga (555 OE) sooviti teha valitsusele ettepanek eraldada kohalikele omavalitsustele lisaraha, et toetada Ukrainast Eestisse saabunud laste ja noorte haridustee jätkamist. Lisavahendid oleksid eelnõu kohaselt olnud mõeldud eesti keele õppe kättesaadavuse parandamiseks, huvihariduse ja huvitegevuse täiendavaks toetamiseks ning õpetajate ja tugispetsialiste palgafondi suurendamiseks.

Läbirääkimistel võtsid sõna Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni nimel Eduard Odinets ja Isamaa fraktsiooni nimel Heiki Hepner.

Otsuse vastuvõtmise poolt hääletas 18 saadikut. Otsuse vastuvõtmiseks olnuks vaja Riigikogu koosseisu häälteenamust ehk vähemalt 51 poolthäält.

Head Uudised GoodNews