1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Riigikogu sotsiaalkomisjon arutab avalikult üksikvanemate teemal
Riigikogu sotsiaalkomisjon arutab avalikult üksikvanemate teemal

Riigikogu sotsiaalkomisjon arutab avalikult üksikvanemate teemal

1395713_25902915Riigikogu sotsiaalkomisjon korraldab täna avaliku istungi üksikvanemate olukorrast ja vajadustest Eestis.

Sotsiaalkomisjoni esimehe Heljo Pikhofi sõnul kogevad ühe vanemaga pered sageli majanduslikke, sotsiaalseid ja psühholoogilisi toimetulekuraskusi. „Ühe vanemaga perede toimetuleku määrab paljuski see, kas lahuselav vanem panustab laste ülalpidamisse ja kasvatamisse. Kuigi üksi lapsi kasvatavad vanemad on võrdlemisi kõrgelt haritud ja 70 protsenti neist töötab, on nende sissetulek võrreldes teiste peretüüpidega oluliselt madalam,“ ütles Pikhof.

Ühe vanemaga perekondade keskmine netosissetulek leibkonnaliikme kohta oli 2013. aastal 314 eurot kuus.

91 protsenti juhtudest on lapsi kasvatavaks vanemaks ema. 2014. aastal oli elatisvõlglasi enam kui 9000 ja regulaarselt sai elatist umbes 8000 vanemat ehk ligi 30 protsenti peredest.

„Oluliseks pingeallikaks on ka laste hooldusõigust puudutavad vaidlused ning pere- ja tööelu ühildamise keerulisus,“ lisas Pikhof.

Riigikogu otsustab 27. jaanuari istungil, kas teha valitsusele ettepanek töötada välja riikliku elatisabi fondi põhimõtted. Fond tagaks lapsele määratud elatismaksete õigeaegse laekumise, kui üks vanematest ei täida ülalpidamiskohustust. Sotsiaalkomisjon otsustas oma 20. jaanuari istungil saata elatisfondi puudutava otsuse „Ettepaneku tegemine Vabariigi Valitsusele“ eelnõu (773 OE) Riigikogu täiskokku lõpphääletusele.

Avalikule istungile on kutsutud sotsiaalministeeriumi, Õiguskantsleri kantselei, Lastekaitse Liidu, MTÜ Üksikvanema Heaks, Lastevanemate Liidu ja MTÜ Lapse Huvikaitse Koda esindajad.

Riigikogu konverentsisaalis kell 11 – 13 toimuvat istungit on võimalik jälgida SIIT!

Head Uudised GoodNews