1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Riigipea Eesti kirjanduse päeval: peame oma kultuuri ja loojaid hoidma
Riigipea Eesti kirjanduse päeval: peame oma kultuuri ja loojaid hoidma

Riigipea Eesti kirjanduse päeval: peame oma kultuuri ja loojaid hoidma

President Alar Karis ütles Eesti kirjanduse päeva puhul Toompeal pidulikul lipuheiskamisel peetud sõnavõtus, et me peame oma kultuuri ja loojaid hoidma, sest ühele väiksele rahvale pole omakeelne ja –meelne kultuur kunagi iseenesest mõistetav. „Olgu täna toimuv eesti kirjanduse päev meile selle ülesande meeldetuletuseks,“ sõnas riigipea.

Riigipea märkis, et vaid eesti kirjanduse kaudu sünnib eesti vaim ja mõte, areneb ning säilib meie keel, antakse just meid ümbritsevale nimi, sõnastatakse eestlase sees toimuv, meie lugu.

President Karis viitas, et ajal, mil kogu maailm läheks justkui üle vaid pealkirjadele ja loosungitele, peab tark rahvas teadma, et tõeline teadmine ja arusaamine selgub vaid süvenedes ja kriitiliselt lugedes. „Kirjandust lugedes avardub ka meie enese mõtlemine, maailmataju, teise mõistmine ning enda tundmine,“ ütles president Karis. „Nii õpime end täpsemalt ja peenetundelisemalt väljendama, areneb just meile omane stiil ja isikupära. Ja head väljendusoskust vajame igal erialal, igas olukorras ja igas paigas“

President Alar Karis ja Sirje Karis osalevad Eesti kirjanduse päeval Järva-Jaani Gümnaasiumis gümnasistide ja 9. klasside kirjanduse vestlusringis, mille viivad läbi kooli direktor Annela Tammiste ning presidendi kultuurinõunik Rasmus Puur.

Keskpäeval osaleb presidendipaar Vargamäel Tammsaare muuseumis näituse „Tammsaare reisid ja reietused“ avamisel ning kohtub raamatukogutöötajate ja õpetajatega.

Tallinna Kirjanduskeskuse ettepanekul ja Riigikogu otsusel tähistatakse täna esmakordselt eesti kirjanduse päeva. Sellega väärtustatakse eesti kirjanduse tüvitekste ja tänapäeva kirjandust ning pööratakse tähelepanu kirjanike rollile Eesti kultuuris ja ühiskonnas.

Head Uudised GoodNews