1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Riik toetas noorte osalemist laagrites rohkem kui 1,4 miljoni euroga
Riik toetas noorte osalemist laagrites rohkem kui 1,4 miljoni euroga

Riik toetas noorte osalemist laagrites rohkem kui 1,4 miljoni euroga

lapsed
Foto: Shutterstock

Riik toetas suviseid noortele suunatud laagreid sel aastal enam kui 1,4 miljoni euroga, andes võimaluse laagrisuvest ja sellega kaasnevast aktiivsest puhkusest osa võtta peaaegu 30 000 noorel.

Haridus- ja teadusministeeriumi eraldatud vahenditest toetab laagritegevust Eesti Noorsootöö Keskus. Keskuse direktori Edgar Schlümmeri sõnul on see noorsootöö vorm väga populaarne, sh võimaldab sportimist, matkamist, seikluslikke tegevusi ja laiemalt looduses viibimist.

“Laagritegevustes osalemine annab võimaluse turvalises keskkonnas arendada oma sotsiaalseid oskusi, iseseisvust, algatusvõimet ja loovust, samas ka veeta mõnusalt aega oma sõpradega ja luua uusi suhteid. Sõltuvalt valitud laagrist saab noor tegeleda endale huvipakkuva valdkonnaga või siis õppida midagi täiesti uut,” lausus ta.

Riikliku toetuse said sel aastal kokku 84 laagrikorraldajat ja kaks hariduslike erivajadustega õpilastele mõeldud kooli, millega suurendati noorte- ja projektlaagrite kvaliteeti ning kättesaadavust, sh vähekindlustatud perede noortele. Toetati ka eesti ja vene koduse keelega noorte vahelisi noortekohtumisi ning noortelaagrite pädevuste suurendamist. Noortelaagrites osales üle 20 000 noore, sh üle 2 700 vähekindlustatud peredest ning projektlaagritest sai osa üle 8 400 noore. Laagrites osalenud noortest oli suurem osa pärit Harju- ja Tartumaalt ning kõige vähem noori osales laagritegevustes Saare- ja Hiiumaalt.

Kvaliteedi tagamiseks ning laagrikorraldajate toetamiseks külastab Eesti Noorsootöö Keskuse meeskond koos Laagrijuhtide Nõukojaga igal aastal mitmeid laagreid, mida sellel aastal oli koguni 40. Külastuste käigus suheldakse korraldajatega, kuulatakse nende muresid ja rõõme ning jagatakse vajalikku infot. ENTK peaeksperdi Birgit Villumi sõnul on sellel aastal toimunud palju erinevaid laagreid, mis kõik on oma nägu ja tegu. Näiteks judo-, tsirkuse- ja merelaager, mis pakkusid noortele väga erinevaid ja samas toredaid elamusi.

„Sarnaselt möödunud aastale oli seis väga hea ning laagrid vastasid nõuetele. Kõik laagrikorraldajad on laagri fännid ja sellest tulenevalt on ka noortel põnev olla!“ sõnas Villum. „Laagrikorraldajatel on pikaajaline kogemus ja suur tahe laagrit hästi teha ning noored tahavad seetõttu igal aastal jälle samasse laagrisse minna,“ lisas ta. Villumi sõnul on laagrite täituvus üldiselt pigem hea ning spetsiifilisemates laagrites saavad kohad väga ruttu otsa. „Soovitan lapsevanematel juba varakult hakata mõtlema järgmise suve laagriplaanidele, kuna kohad täituvad vahel koguni loetud minutitega.“

Lisainfot laagrite kohta leiab Eesti Noorsootöö Keskuse kodulehelt .

Head Uudised GoodNews