1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Rimi: 70 tonni vähem plastikut, 3000 tonni annetatud toitu ja 17 tonni säästetud paberit
Rimi: 70 tonni vähem plastikut, 3000 tonni annetatud toitu ja 17 tonni säästetud paberit

Rimi: 70 tonni vähem plastikut, 3000 tonni annetatud toitu ja 17 tonni säästetud paberit

  • Rimi Eesti poolt Toidupangale annetatud toidu hulk kasvas kolmandiku ja jõudis pea 2000 tonnini.
  • Uudne logistikalahendus aitab Rimil Baltikumis säästa 70 tonni pakkekilet aastas
  • 9% vähem elekrit  – kõrged energiahinnad nügisid poeketti kiiremini säästvama tarbimise suunas
  • Pea 20 miljonit trükkimata ostutšekki Baltikumis, neist 6,8 miljonit Eestis – 17,4 tonni säästetud paberit

Rimi värskelt valminud vastutustundliku ettevõtluse aruanne annab aimu, kuidas saab jaekett ühtaegu kokku hoida kulusid ja säästa keskkonda, nügida tarbijat tervisele ja keskkonnale paremaid valikuid tegema ning aidata kaasa ühiskonnas kerkivate probleemide leevendamisel.

„2022. aasta oli jaekaupluste jaoks üsna keeruline, nii ka meile. Sõda Ukrainas, rekordkiire hinnatõus ja püstloodis üles suundunud energiahinnad panid meid mõneski valdkonnas kiiremini tegema otsuseid, milleks muidu oleksime ehk rahulikumas tempos valmistunud. Siiski on tegu vajalike otsustega – vähendada energiatarbimist, hoida kokku kilet toodete pakendamisel, vältida kauba riknemist. Need on tegevused, mis on kasulikud nii keskkonnale, ühiskonnale kui kaupmehele,“ rääkis Rimi vastutustundliku ettevõtluse juht Katrin Bats.

Kiiresti kahanenud kasumlikkus sundis kauplust kulusid vähendama ja energia kokkuhoid on selleks ilmne võimalus. „Vaatasime üle kogu oma tarbimise ja leidsime erinevaid kokkuhoiu viise,” sõnas Bats. “Nii saavutasime 9% energia kokkuhoidu. Lisaks vahetame järg-järgult välja kaupluste külmikud, et need ei kasutaks enam keskkonnale kahjulikku freooni. See samm aitab kokku hoida nii energiakuludelt kui säästa keskkonda,“ lisas ta. Aastaks 2030 on Rimil kavas saavutada kliimaneutraalsus, tänaseks on kahe aastaga CO-heitme koguseid vähendatud 9%. „Sellele suurele eesmärgile aitavad mullu tehtud otsused suure sammu lähemale,“ sõnas Bats.

Plastiku vähendamine pakendamisel on Rimi jaoks juba aastaid tähelepanu all. 2022. aastal võttis jaekett kauba pakendamisel rullkonteineritele kasutusele korduvkasutatavad plastseinad. See muutus säästab aastas vähemalt 70 tonni plastikut ja märkimisväärse summa raha.

Eestis alustas Rimi uudse lahendusega, annetades viimase kuupäevaga toitu ka külmutatult. See muudatus tõi kaasa suurema paindlikkuse nii jaeketile aga ka Toidupangale ning aitas suurendada annetatud toidu kogust võrreldes varasemaga. Toidupangani jõudis Rimi Eesti kauplustest tänavu 1986 tonni toidukaupa, mida on 65 tonni võrra enam kui 2021. aastal. „Kõigis kolmes riigis kokku kasvas annetatud toidu hulk poole võrra ja abivajajateni jõudis kokku 3007 tonni toitu. Raisku läks 13% vähem toidukraami kui aasta varem. „Tulemuse paranemisele aitas kaasa ka aasta viimastel kuudel kasutusele võetud uus tehisintellektil põhinev allahindluslahendus, mis aitab tõmmata klientide tähelepanu aeguma hakkavatele soodushinnaga toodetele. Peagi riknema hakkava kauba pakkumisi näevad kliendid nüüd ka Rimi äpis,“ selgitas Bats.

Rimi pani õla alla Ukraina sõjapõgenike toetamisel nii toiduabi, Venemaa ja Valgevene kaupade kiire lettidelt eemaldamise kui annetuslahendustega. Samuti toetab jaekett oma kaubavaliku kaudu jätkusuutlikku kalastamist, lõpetas oma lettidel kalade müügi, mille söömine pole keskkonnahoidlik – kaugelt püütud ja transporditud kalad, ülepüütud kalad. Lisaks aidatakse kaasa õiglasele kaubandusele, nügides inimesi erinevate lahenduste kaudud tegema tervislikumaid ja säästlikumaid valikuid.

  • Kogu aruandega on võimalik tutvuda SIIN
Head Uudised GoodNews