1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Muusika
  4. Selgusid esmased registreerumistulemused 2023. aasta noorte laulu- ja tantsupeole
Selgusid esmased registreerumistulemused 2023. aasta noorte laulu- ja tantsupeole

Selgusid esmased registreerumistulemused 2023. aasta noorte laulu- ja tantsupeole

Esmaste andmete põhjal registreerus XIII laulu- ja tantsupeole 873 koori ja orkestrit, 793 rahvatantsu- ja võimlemisrühma ning 105 rahvamuusikakollektiivi.

Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuse juhataja Margus Toomla sõnul ei ole praegu tegemist veel kaugeltki mitte lõplike andmetega. „Hetkel veel kestab väliskollektiivide registreerumine, Tallinna ja Harjumaa 1.-2. klassi tantsurühmade registreerumine toimub alles septembrikuus ning kõigil kollektiividel on oma andmeid võimalik korrigeerida kuni 15. oktoobrini,“ loetleb Toomla. „Registreerumise esmased tulemused on samas meile väga vajalikud selleks, et edasisi tegevusi planeerida ja õppeprotsessi korralda. Oluliselt täpsema ülevaate saame aga alles 2023. aasta eelproovides, kui kunstilised meeskonnad kollektiividega kohtuma hakkavad. Nüüd on üle Eesti algamas töö repertuaariga. Juba nädala lõpus toimuvad tantsujuhtide repertuaariseminarid, sellele järgnevad esitluskontserdid ning järgmise aasta alguses läheb lahti maakondlike eelproovide maraton,“ ütleb sihtasutuse juhataja.

Laulupeole registreerus kõige arvukamalt mudilaskoore: hetkel on oma osalemissoovist teada andnud 310 mudilaskoori. Tantsupeol olid kõige agaramad registreerujad 3.-4. klassi segarühmad: kokku on neid tänaseks kirjas 113. Rahvamuusikapeol on kõige arvukamalt esindatud koondorkestrid 57 registreerunud kooslusega.

Laulupeo kunstiline juht Pärt Uusberg tõdeb, et eelmisel aastal tehtud raske otsus peo ettevalmistuste pikendamise osas tundub tänasel päeval ainuõige olevat. „Tänaseks on laulikud trükitud ja nii mõnelgi kollektiivil, nagu näiteks minu oma noortekooril Raplas, on töö juba laulude õppimisega alanud,“ ütleb Uusberg ja lisab: „Loodan väga, et järgmisel hooajal saavad koorid ja orkestrid valmistuda laulupeoks juba tavapärases rütmis. Ettevalmistusperioodi pikenemine on andnud ka võimaluse luua laulupeo protsessile kaasaaitavaid uusi lahendusi, nagu näiteks sisselauldud häälepartiid laulupeo kodulehel.”

Tantsupeo pealavastaja Agne Kurrikoff-Herman ütleb, et rühmade peole registreerimine on justkui ühe järgmise suure ja olulise silla loomine sellel teekonnal. „Tean, et viimased hooajad ei ole tantsurühmadele olnud kerged ning motivatsiooni hoidmiseks on õpetajad pidanud endast väga palju andma. Samas annab nõnda suurearvuline soov tantsupeole tulla kindlust, et tuleme toime,” toob Kurrikoff-Herman esile. Pealavastajale teeb rõõmu peole registreerunud pererühmade rohkus, mis tema sõnul annab võimaluse ka pisemates paikades elavatel lastel peost osa saada.

Rahvamuusikapeo üldjuht Juhan Uppin tunneb registreerimistulemuste üle suurt rõõmu. „Paistab, et rahvamuusikapeole on leidnud tee mitmed uued kollektiivid, kes seni selles protsessis pole osalenud. Rõõmustab ka see, et paljud kollektiivid ei soovi piirduda ainult ühe kohustusliku pilliliigiga, vaid rohkem kaasa teha ja õppida,“ rõhutab Uppin. „Tahan osalejatega jagada ka rõõmsat uudist, et seekord jõuab kõigi tavapäraste õppematerjalide kõrval registreerunuteni ka uudne repertuaari päritolu käsitlev raamat “Rahvamuusikapeo lood”, mis äsja trükist ilmus,“ rõõmustab üldjuht.

XIII noorte laulu- ja tantsupidu „Püha on maa“ toimub 30. juunist kuni 2. juulini 2023 Tallinnas.

Head Uudised GoodNews