1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Siseministeerium: vaadake enne valimisi oma rahvastikuregistri andmed üle
Siseministeerium: vaadake enne valimisi oma rahvastikuregistri andmed üle

Siseministeerium: vaadake enne valimisi oma rahvastikuregistri andmed üle

Siseministeerium soovitab enne Euroopa Parlamendi valimisi vaadata rahvastikuregistris üle oma elukohaandmed ja e-posti aadressi. Rahvastikuregistri andmetele tuginedes kantakse hääleõiguslikud inimesed valijate nimekirja. Andmete põhjal saadab Siseministeerium valijatele ka valimistega seotud info, muu hulgas andmed kodukoha hääletamisruumide kohta.

Rahvastikuregistri andmetele tuginedes kantakse hääleõiguslikud inimesed valijate nimekirja.

Siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungas selgitas, et valija kantakse valijate nimekirja 10. mail rahvastikuregistris olevate andmete alusel. „Kui inimesel puuduvad rahvastikuregistris elukohaandmed sootuks, ei kanta teda valijate nimekirja ja tal pole võimalik valimistel osaleda,“ ütles Pungas. Ta lisas, et mai viimasel nädalal saadab Siseministeerium valijatele valimiste teabelehe, kus on kirjas üldine info hääletamisõiguse kohta ja hääletamisruumide asukohad valija elukohajärgses omavalitsuses või Tallinna linnaosas.

Kui inimesel puuduvad rahvastikuregistris elukohaandmed sootuks, ei kanta teda valijate nimekirja ja tal pole võimalik valimistel osaleda.

Muutunud elukohta saab kõige mugavamalt ja kiiremini märkida rahvastikuregistri e-teenuste portaalis. Elukohateate võib esitada ka elukohajärgsele valla- või linnavalitsusele kohapeal või saata postiga. Teabeleht saadetakse rahvastikuregistris märgitud e-posti aadressile või kui seda märgitud pole, siis postkasti. E-posti aadressi saab kontrollida ning lisada rahvastikuregister.ee. Valimiste teabeleht jõuab valijateni hiljemalt 30. mail.

Valimiste teabeleht jõuab valijateni hiljemalt 30. mail.

  • Euroopa Parlamendi valimistel saavad Eesti kandidaatide poolt oma hääle anda valimispäevaks 18-aastaseks saanud Eesti kodanikud.
  • Samuti saavad siin hääletada Eestis elavad teiste Euroopa Liidu kodanikud, kui nad on Eestis hääletamiseks taotluse esitanud.
  • Kui Eesti kodanik elab püsivalt teises Euroopa Liidu liikmesriigis ja ta on esitanud taotluse hääletada elukohariigi kandidaatide poolt, siis ta enam Eesti kandidaatide poolt hääletada ei saa.
  • Euroopa Parlamendi valimised toimuvad pühapäeval, 9. juunil.
  • Valimisnädal algab esmaspäeval, 3. juunil ja kuni laupäevani on võimalik nii eel- kui e-hääletada.
  • Pühapäevasel valimispäeval saab hääletada ainult pabersedeliga.
Head Uudised GoodNews