1. Avaleht
  2. Ajalugu
  3. Tallinn tähistas Jaan Poska sünniaastapäeva
Tallinn tähistas Jaan Poska sünniaastapäeva

Tallinn tähistas Jaan Poska sünniaastapäeva

Täna on riigimehe ja esimese eestlasest Tallinna linnavolikogu esimehe Jaan Poska 156. sünniaastapäev. Linnavolikogu nimel viis Tallinna Siselinna kalmistul asuvale Poska hauale lilled volikogu esimees Jevgeni Ossinovski.

„Jaan Poska rolli Eesti omariikluse tekkimisel on võimatu ülehinnata, kuid ta andis eelmise sajandi alguses olulise panuse ka Tallinna juhtimisse,“ sõnas Ossinovski. „1904. aastal toimunud valimistel saavutasid eestlased toonases volikogus esmakordselt ajaloos enamuse ning koostöös venelastega tekkis võimalus linna juhtida. Jaan Poskast sai volikogu esimene eestlasest esimees, kes pidas seda ametit aastatel 1905-1909. Mõned aastad hiljem sai temast Tallinna linnapea. Isegi sakslastest oponendid pidasid teda targaks, energiliseks ja sihikindlaks poliitikuks,“ lausus linnavolikogu esimees.

Jaan Poska sündis 24. jaanuaril (vana kalendri järgi 12. jaanuaril) 1866. aastal Laiusel ning ta suri 7. märtsil 1920 Tallinnas. Ta on esimene eestlane, kellele Eesti Vabariik korraldas riiklikud matused.

Head Uudised GoodNews