1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tallinnas saavad koolitust valimisjaoskondade liikmed
Tallinnas saavad koolitust valimisjaoskondade liikmed

Tallinnas saavad koolitust valimisjaoskondade liikmed

Foto allikas: Pealinn
Foto allikas: Pealinn

Tallinna linna valimiskomisjon korraldab täna jaoskonnakomisjonide liikmetele koolituspäeva.

Vene Kultuurikeskuses (Mere pst 5) läbi viidav koolitus algab kell 15, ettekandega esinevad Vabariigi Valimiskomisjoni esimees Alo Heinsalu ja Tallinna linna valimiskomisjoni esimees Toomas Sepp.

Riigikogu valimiste läbiviimiseks moodustati Tallinna linna haldusterritooriumil 90 valimisjaoskonda, jaoskonnakomisjonides on kokku 912 liiget, sealhulgas 674 põhiliiget ja 238 asendusliiget.

„Meil on valdavalt pikaajalise kogemusega komisjonide esimehed ja liikmed – 90 jaoskonnakomisjoni esimehest ainult kuus on uued ning neistki kolm on varemalt valimiskomisjoni töös liikmena osalenud,“ lisas Sepp.

Valimisseaduse kohaselt võis jaoskonnakomisjonidesse liikmekandidaadid esitada ka iga valimistel osalev erakond. Tähtajaks esitas jaoskonnakomisjonidesse liikmekandidaadid seitse valimistel osalevat erakonda, kokku esitati 292 kandidaati, enim kandidaate seadsid üles Eesti Keskerakond (90) ja Erakond Isamaa ja Res Publica Liit (85).

Erakondade poolt esitatud kvalifitseerunud jaoskonnakomisjoni liikmekandidaadid on paigutatud valimisjaoskondadesse enamasti vastavalt erakondade esitatud taotlustele.

Riigikogu valimised toimuvad 1. märtsil 2015, eelhääletamine algab juba 19.veebruaril. Tallinna linn on Riigikogu valimisteks jagatud kolmeks valimisringkonnaks – valimisringkonna nr 1 moodustavad Haabersti, Põhja-Tallinna ja Kristiine linnaosa; valimisringkonna nr 2 moodustavad Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita linnaosa ning valimisringkonna nr 3 Mustamäe ja Nõmme linnaosa.

Igas valimisringkonnas on vähemalt üks valimisjaoskond, kus valijad saavad hääletada väljaspool oma elukohajärgset jaoskonda ning valimisjaoskond, kus saavad hääletada valijad, kelle elukoha andmed on Eesti rahvastikuregistrisse kantud Tallinnas linnaosa täpsusega.

Tallinna linna valimiskomisjon on koostöös Tallinna Linnaplaneerimise Ametiga välja töötanud kaardirakenduse, mille abiga leiab Tallinna linna valija hõlpsasti oma valimisjaoskonna, sisestades oma täpse elukoha-aadressi. Kaardirakendus on kättesaadav valimisjaoskondade moodustamise järel jaanuarist aadressil www.tallinn.ee/valimised.

Tallinna linna valimiskomisjon avaldab valimisjaoskondade info ajalehes, milles Tallinn avaldab oma ametlikke teateid. Lisaks avaldatakse info valimisjaoskondade kohta Tallinna oma meediaväljaannetes, sh linnaosalehtedes.

 

Head Uudised GoodNews