1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Täna tähistatakse Eestis ülemaailmset õnneliku metsa reedet
Täna tähistatakse Eestis ülemaailmset õnneliku metsa reedet

Täna tähistatakse Eestis ülemaailmset õnneliku metsa reedet

Foto: Shutterstock

Täna toimub Eestis seitsmes rahvusvahelise mittetulundusühingu FSC (ingl Forest Stewardship Council) reede, millega pööratakse tähelepanu vastutustundlikule metsade majandamisele.

FSC Eesti tegevjuhi Indrek Talpsepi sõnul on FSC reede eesmärk teadvustada metsa tähtsust meie elus ning tõsta teadlikkust vastutustundlikust metsade majandamisest.

“FSC märgis annab kindlustunde, et puit, paber ja teised metsatooted pärinevad hästi majandatud metsadest või on tehtud taaskasutatud materjalist,” rääkis Indrek Talpsep.

FSC Reede raames riietuvad üle 20 Tartumaal asuva algklassi rohelistesse riietesse ja mõtisklevad metsa olulisuse üle. Nende seas näiteks Tartu Erakooli, Elva Gümnaasiumi, Juhan Liivi nim. Alatskivi Keskkooli ja mitmete teiste koolide klassid. Lisaks pööravad Tartu Kaubamajas FSC märgisega tooteid müüvad poed sellele tähelepanu ning hoone ette ja fuajeesse on püstitatud suured infotahvlid FSC reede tegevustest. Tartu Loodusmajas toimub õhtupoolikul paberi taaskasutamise õpituba ning Teadlaste Ööl Tartu Tamme Gümnaasiumis FSC Eesti eestvedamisel programm “Minge metsa!”.

“Metsamajanduse olukord Eestis on pingeline ja põnev, sest praegu on käimas erinevate huvirühmade diskussioon, milline on jätkusuutlik metsade majandamine,” rääkis Indrek Talpsep. Ta lisas, et just FSC reede on päev, mille jooksul kõik Eesti 267 FSC sertifikaadiomanikku metsa heaolu üle mõelda võiksid.

Tänavusele FSC reede toimumisele aitavad kaasa Tartu Kaubamaja, Apollo, Charlot, BeebiCenter, UPM-Kymmene Otepää vineeritehas, Akzo Nobel Baltics, Chocolala, trükikoda Paar, Itella Smartpost, Ampstükk, Tartu Loodusmaja, Tartu Tamme Gümnaasium, Teaduskeskus AHHAA, Eestimaa Looduse Fond, Keskkonnainvesteeringute Keskus ja Tartu linn.

Mittetulundusühing FSC loodi 1993. aastal Kanadas ja Eesti haru loodi 2002. aastal. FSC on Eestis väljastanud 267 sertifikaati, mis tähendab pindalalt ligi poolteist miljonit hektarit serditud metsa ja ligi 350 serditud tootmisüksust. FSC sertifikaate on üle maailma väljastatud 120 riigis, kokku on maailmas ligi 198 miljonit hektarit FSC serditud metsa ning ligi 60 000 serditud tootmisüksust.

Rohkem infot FSC reede kohta leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews