1. Avaleht
  2. Loomad
  3. Täna tutvustatakse otseülekandes raportit üleminekust vabapidamise kanamunadele
Täna tutvustatakse otseülekandes raportit üleminekust vabapidamise kanamunadele

Täna tutvustatakse otseülekandes raportit üleminekust vabapidamise kanamunadele

Täna kella 13-15 korraldab loomakaitseorganisatsioon Nähtamatud Loomad Tallinnas veebiürituse, kus tutvustatakse raportit Eesti toidusektori liikumisest vabapidamise süsteemidest pärinevate munade kasutamisele ja müügile. Toidusektori poolt saavad sõna Rimi Eesti vastutustundliku ettevõtluse juht Katrin Bats ja Vastutustundliku Ettevõtluse Foorumi tegevjuht Kristiina Esop.

Täna avaldatud raporti tulemused näitavad, et Eesti tarbijad ja toidusektor on astunud olulisi samme puurivabade munade kasutuse poole ja toetus puuris peetavate kanade munade kasutamisele on vähenemas. Toidukettides on puurivabade munade (õrre-, vabalt peetavate kanade või mahe-) läbimüük kasvanud mitmekordselt ja firmad on valikut suurendanud, et tarbijate kasvavat nõudlust rahuldada. Kokku kasvatatakse aastas Eestis ligi miljon munakana, kellest 80% elavad endiselt puurisüsteemides, kus linnu jaoks on umbes A4 jagu ruumi.

“40% Eesti jaekettidest ja sadakond teist toidusektori firmat on tänaseks kuulutanud välja otsuse minna üle vabapidamise süsteemidest pärinevate kanamunade müügile aastaks 2025. Näeme toidufirmade ja tarbijatega suheldes selget eelistust kõrgema heaoluga pidamisviisidest pärinevate munade vastu. Vabapidamise süsteemidest pärinevad munad on uus norm ja standard toidutootmises,” kommenteeris Nähtamatute Loomade kanade heaolukampaania juht Mari-Liis Jaik, kes tutvustab üritusel raporti olulisimaid leide.

Värske Kantar Emori küsitluse põhjal ei toeta 72% Eesti elanikest kanade pidamist puurisüsteemides. Üritusel arutatakse, mis on viimased takistused loomade heaolu suurendamisel munatootmises ja kuidas neid ületada, et kohalik kõrge heaoluga munatootmine levinumaks muutuks.

Raporti tutvustamise üritust kantakse üle Nähtamatute Loomade Facebooki-lehe kaudu.

Head Uudised GoodNews