1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tartu saab uue linnaniidu
Tartu saab uue linnaniidu

Tartu saab uue linnaniidu

Nädala alguses alustati Tartu keskpargis uue linnaniidu rajamist. Ettevõtmine on Kureeritud Elurikkuse projekti käesoleva aasta üks viimastest suurematest töödest enne hooaja lõppu. Selleks, et tärkavad taimed saaksid kevadel kiire stardi, külvatakse niiduseemned sügisel. Pinnas kooritakse esmaspäeval, kasvupinna tasandamine ja külvitööd on kavandatud reedeks.

Kaks aastat tagasi rajati samu töövõtteid kasutades kesklinna esimene niiduala Uueturu parki, mis selle aasta suvel väga lopsakalt õitses ja silmailu pakkus. Nii nagu toona, kooritakse ka nüüd pinnaselt esmalt praegune murukamar, sest külvatavad seemned ei tärkaks murupinnas kuigi hästi ega suudaks kasvades konkurentsis püsida.

Osa rajatavast uuest linnaniidust jääb pargipuude varju, sinna külvatakse ülejäänuga võrreldes pisut teistsugune seemnesegu, mille hulgas on näiteks harilik mägimünt, maamõõl, kibe tulikas. Päikeselisemasse ossa külvatavad liigid on muuhulgas angerpist, nurmenukk ja hobumadar. Külvatavad seemned on kõik kogutud Eesti niitudelt.

Kureeritud Elurikkus on Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 kandidatuuri raamatus esitatud projekt, mida veavad maastikuarhitektid Anna-Liisa Unt, Karin Bachmann ja Merle Karro-Kalberg. Projekti eesmärk on aastal 2024 muuta Tartu kesklinna pargid elurikkaks ja meeldivaks keskkonnaks nii inimestele kui teistele linna oma koduks pidavatele eluslooduse esindajatele. Ettevõtmisega soovitakse muuta üldlevinud linnaparkide kuvandit ning tuua looduslik keskkond inimesele lähemale.

Projekti raames on siiani katsetatud mitmete elurikkuse tõstmise võtetega. Lisaks linnaniidule on loodud ka linnasalu, parki on jäetud lamapuitu ning rajatud skulpturaalsed oksavaalud, niidetakse vähem ja mõnes pargiosas ei riisuta sügisel lehti kokku.

Head Uudised GoodNews