1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tubli tegu! Löwenruh’ pargis toimusid lindude pesakastide puhastamise talgud
Tubli tegu! Löwenruh’ pargis toimusid lindude pesakastide puhastamise talgud

Tubli tegu! Löwenruh’ pargis toimusid lindude pesakastide puhastamise talgud

Laupäeval toimusid Kristiine linnaosa Löwenruh’ pargis Tallinna rohelise pealinna raames lindude pesakastide puhastamise talgud.

Euroopa rohelise pealinna aastal korraldatakse pealinnas mitmeid elurikkuse tagamise talguid. Kristiine linnaosas oli sel korral fookuses lindude pesakastide hooldamine seda nii avalikel haljasaladel kui ka haridusasutuste hoovides.

Oleme Euroopa roheline pealinn ning töötame selle nimel, et liigirikkus linnaosas säiliks. Reedel puhastasime Kristiine lasteaedade linnumaju, mis osutus põnevaks vaatamiseks nii lastele kui ka nende õpetajatele. Laupäeval sai puhastatud kümneid pesakaste linnaosa parkides. See on oluline töö, rääkis Kristiine linnaosa vanem Jaanus Riibe. Samuti on linnud meie linnaosale südamelähedased, kuna meil on üle viiekümne tänava, mis kannavad lindude nimetusi oleme aed linna südames, lisas Riibe.

“Lindude pesakaste tuleb hooldada igal aastal pesakastis võib olla mitmesuguseid jääke, mis kindlasti tuleb eemaldada, kuna vastasel juhul on oht parasiitide levikuks. Külm talv küll desinfitseerib pesakasti, kuid soojemapoolsemal talvel ei pruugi parasiidid hävineda. Pesakastide avamisel tuleks vaadata ka seda, kas pesa on olnud üldse asustatud. Kui paar-kolm aastat järjest ei ole linnud pesakasti kasutanud, siis võiks pesakasti ümber tõsta, sest ilmselt ei ole asukoht lindude jaoks sobilik,” lisas Riibe.

Linnaosa parkidesse on paigaldatud kokku üle poolesaja pesakasti. Löwenruh’ pargipuudele on aja jooksul paigaldatud paarkümmend pesakasti. Viimased kümme paigaldasid koostööpartnerid Lions-klubi Kristiine osakonnast. Meeskond tuli koos redelite ja muude tööriistadega appi pesakaste puhastama ning paari tunniga sai töö tehtud.

Lions-klubi Tallinn Kristiine liikme ning piirkonna kuberneri Alar Rästa sõnul näitas laupäevane pesakastide ülevaatus, et linnud on Löwenruh’ pargis omale meeldivad kodud leidnud pesakastid olid heas korras ja pärast väikest sanitaarhooldust taas valmis pakkuma õdusat pesapaika. Kaks aastat kasutusel olnud pesakastide sisemus näitas, et linnud on oma elamisega rahul ja võib eeldada, et peagi algaval pesitsusajal taas oma lemmikpesakastid üles leiavad, rääkis Rästa.

“Heategevusega tegelevad Eesti lionsid on üle riigi kevadhooajal tegelenud erinevate keskkonnaprojektidega, istutades metsa, hooldades parke ja haljasalasid ning nüüd uue ettevõtmisena aitame linde nende kinnisvara hoolduses,” selgitas kuberner Alar Rästa.

Head Uudised GoodNews