1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Ugalasse jõuab legendaarse filmimehe Fassbinderi filmilugu
Ugalasse jõuab legendaarse filmimehe Fassbinderi filmilugu

Ugalasse jõuab legendaarse filmimehe Fassbinderi filmilugu

Foto: Heigo Teder
Foto: Heigo Teder

Ugala teatris esietendub 23. oktoobril kell 19.00 tuntud Saksa filmimehe Rainer Werner Fassbinderi “Hirm sööb hinge seest”, millele annab omapoolse tõlgenduse Taago Tubin. Fassbinderi filmistsenaariumil põhinev lavastus jälgib vanema proua ja temast 30 aastat noorema võõramaalase armastuslugu, mis ulatub üle rahvuslike, keeleliste, rassiliste, kultuuriliste ja vanuseliste piiride. Peaosi mängivad Ene Järvis ja Tanel Ingi.

Lavastaja Taago Tubin on materjalivaliku seletuseks öelnud, et teda köitis „Hirm sööb hinge seest“ stsenaariumi puhul selle ülim lihtsus ja keerukus ühtaegu. „Tegemist on sedavõrd kompromissitu ja idealistliku looga, mille humanistlik idee võiks kõnetada laiemalt,“ lisas ta.

Kui esialgu võib tunduda, et lavastus tegeleb eelkõige võõraviha ja sallimatuse temaatikaga, siis ühest küljest on tegu küll sotsiaalse melodraamaga, ent teisalt on see ood armastusele. „Pealispinnal on hirm lihtsalt rassism või ksenofoobia. Aga kui kaevata sügavamale, siis on seal inimese üksindus, haavatavus ja isolatsioon,“ selgitas Tubin.

Foto: Heigo Teder
Foto: Heigo Teder

„Hirm sööb hinge seest“ peategelased sakslanna Emmi ja Maroko päritolu Ali kohtuvad ühel vihmasel õhtul kohalikus kõrtsis. Nad leiavad üksteises lohutust oma üksindusele ja nende vahel kujuneb eriline suhe, mis aga tekitab küsimusi nende lähedastes. Seistes silmitsi Emmi naabrite, tuttavate ja perekonna põlgliku suhtumisega, pannakse proovile ka Emmi ja Ali omavaheline kiindumus.

Film „Hirm sööb hinge seest” esilinastus 1974. aastal ja tõi Fassbinderile esimest korda rahvusvahelise tunnustuse. Film võitis Cannes’i festivalil kaks auhinda ning seda peetakse üheks Fassbinderi parimaks tööks.

Eestis on Fassbinderi tekste varem lavale toodud kolmel korral. Von Krahli teatris 1993. aastal Jaanus Rohumaa poolt “Roma B. hiilgus ja viletsus”. 1994. aastal lavastas Madis Kalmet Tallinna Linnateatris “Petra von Kanti kibedad pisarad”. Ka selles lavastuses mängis peaosa Ene Järvis ning “Hirm sööb hinge seest” trupist osales veel Triinu Meriste. 2010. aastal tegi teatris NO99 oma lavastajadebüüdi filmirežissöör Veiko Õunpuu, kes tõi lavale Fassbinderi näidendi “Praht, linn ja surm”.

Ugala teatri „Hirm sööb hinge seest“ lavastusmeeskonda kuulub lisaks Taago Tubinale Ugala peakunstnik Liisa Soolepp, valguskujunduse teeb Villu Konrad ja liikumisjuht on Raido Mägi.

Head Uudised GoodNews