1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Üha enam ettevõtjaid toetab kultuuri ja sporti
Üha enam ettevõtjaid toetab kultuuri ja sporti

Üha enam ettevõtjaid toetab kultuuri ja sporti

Eile toimus Filmimuuseumis Kultuuriministeeriumi tellitud ja Ernst & Youngi teostatud uuringu „Eraraha kaasamine kultuuri ja spordi valdkondades“ tutvustus. Uuringust selgus, et Eestis on annetuste arv kasvamas ja aina rohkem inimesi annetab elus esimest korda, ent kultuuri- ja spordivaldkonda raha toomine vajab veel mitmekesisemate tingimuste loomist.

„Kultuuri ja spordi rahastamine ei ole ju ainult riigi, vaid kogu ühiskonna vastutus. Samuti ei ole meie eesmärk riigi rahastamisest kõrvale hoidmine ja selle ümber suunamine eratoetajatele, vaid rahastusallikate mitmekesistamine. Väikeses riigis nagu Eesti ei saa me loota üksnes riigieelarvele, vaid peame looma tingimused ka erakapitali kaasamiseks kultuuri ja spordi heaks,“ ütles kultuuriminister Heidy Purga.

Kultuuri ja spordi rahastamine ei ole ainult riigi, vaid kogu ühiskonna vastutus.

„Kuigi traditsiooniliselt on suuremad ettevõtted kultuuri ja sporti toetanud, siis ka väikesed ettevõtted on viimasel ajal hakanud rohkem panustama. Peamine toetamise motivatsioon ettevõtjal on kogukonna toetamine ja missioonitunne, ent toetuse saajalt oodatakse, et toetuse kasutamine oleks läbipaistev ja selle mõju arusaadav. Samuti tuli välja, et mitmed ettevõtjad ei ole veel teadlikud nendest soodustustest toetamisele, mis juba olemas on,“ ütles uuringut tutvustanud Helina Meier Ernst & Youngist.

Peamine toetamise motivatsioon ettevõtjal on kogukonna toetamine ja missioonitunne, ent toetuse saajalt oodatakse, et toetuse kasutamine oleks läbipaistev ja selle mõju arusaadav.

Uuringu täisteksti ja eraraha kaasamise juhendit kultuuri- ja spordivaldkonnale saab lugeda Kultuuriministeeriumi kodulehelt.

Pärast ettekandeid toimus aruteluring, kus osalesid Iute Groupi juht ja kaasasutaja ning aasta kultuurisõber 2023 Tarmo Sild, Paavli Kultuurivabriku eestvedaja ja aasta kultuurikorraldaja 2023 Roman Demtšenko, ERSO direktor Kristjan Hallik, Sportland Eesti juhatuse liige Are Altraja, Rapla korvpallimeeskonna tegevjuht Jaak Karp ning Riigikogu liige Kadri Tali. Arutelu juhtis Mirjam Krull.

Iute Groupi juht, aasta kultuurisõber Tarmo Sild rõhutas paneelis, et toetaja vaatest pole toetuse andmisel esmatähtis see, et kõrgelt seatud eesmärgid täidetakse, vaid see, et eesmärgid koos seatakse ja nende poole liigutakse. „Kõige rohkem on väärt inimlik pingutus ja ambitsioon. Ka meie ettevõttena pingutame, vahel läheb hästi, mõnikord halvasti aga pingutusseisund on tähtsam. Kui näed otsingut ja ambitsiooni ja seda, et tegeletakse lahenduse leidmisega, siis see on palju põnevam. Kõige väärtuslikum on side, mis tekib pingutuse ajal toetaja ja toetava vahel,“ ütles Sild.

Lisaks uuringule tutvustas Uku Varblane Arenguseire Keskusest eraraha kaasamise potentsiaali kalkulaatorit. Oma kogemuslugu eraraha kaasamisest jagasid Sportland Eesti juhatuse liige Are Altraja, ERSO direktor Kristjan Hallik ning Viljandi Folgi arendusjuht Anu Rannu.

Head Uudised GoodNews