1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Presidendi Karis: Rootsi liitumine NATOga on Eesti jaoks ammuse unistuse täitumine
Presidendi Karis: Rootsi liitumine NATOga on Eesti jaoks ammuse unistuse täitumine

Presidendi Karis: Rootsi liitumine NATOga on Eesti jaoks ammuse unistuse täitumine

„Rootsist – riigist, kellega me jagame mitte ainult geograafilist, ajaloolist ja kultuurilist lähedust, vaid sageli sõprus- ja perekondlikke sidemeid – on saanud NATO täieõiguslik liige. On ütlematagi selge, et see on Eesti jaoks ammuse unistuse täitumine,“ ütles president Alar Karis NATO liikmesuse tähistamise vastuvõtul Rootsi saadiku residentsis.

Riigipea sõnul on palju räägitud positiivsetest aspektidest, mida Rootsi liikmesus NATO julgeolekule kaasa toob. „Sellest, kuidas nüüd on palju lihtsam hoida meie sõjalisi tugiliine üle Läänemere avatuna või sellest, kuidas see võimaldab teisel pool Atlandi ookeani asuvatele tugijõududele paremat liikumisvabadust või sellest, kuidas kaasaegne ja võimekas Rootsi merevägi, lennuvägi ja armee aitavad oluliselt kaasa NATO kollektiivse kaitse plaanide täitmisele Läänemere piirkonnas. See kõik on tõsi,“ kõneles president Karis.

Sellest, kuidas nüüd on palju lihtsam hoida meie sõjalisi tugiliine üle Läänemere avatuna või sellest, kuidas see võimaldab teisel pool Atlandi ookeani asuvatele tugijõududele paremat liikumisvabadust või sellest, kuidas kaasaegne ja võimekas Rootsi merevägi, lennuvägi ja armee aitavad oluliselt kaasa NATO kollektiivse kaitse plaanide täitmisele Läänemere piirkonnas. See kõik on tõsi.

President Karis avaldas heameelt, et tänases ja homses maailmas, kus meie vastased tahavad, et me oleksime lõhestatud, on Rootsi liikmesus julge näide lääne ühtsuse tegelikust jõust.

„Ajal, mil autokraadid üle kogu maailma arvavad, et vaba maailm on nõrk ja ebaühtne, tõestab Rootsi otsus NATOga ühineda veenvalt, et nad eksivad,“ rääkis riigipea. „Kui ajad seda nõuavad, on Euroopa ja Põhja-Atlandi riigid valmis koonduma väärtuste ümber, mis teevad meid selleks, kes me oleme – eelkõige meie rahvusliku valikuvabaduse ja reeglitel põhineva rahvusvahelise korra ümber. See näitab, et me oleme valmis ja otsustanud neid väärtusi ühiselt kaitsta.“

Ajal, mil autokraadid üle kogu maailma arvavad, et vaba maailm on nõrk ja ebaühtne, tõestab Rootsi otsus NATOga ühineda veenvalt, et nad eksivad.

President Karis tänas Rootsit meie alliansi tugevamaks muutmise eest ja avaldas lootust, et koos muudame NATO veelgi tugevamaks.

Head Uudised GoodNews