1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Uuenev Haapsalu piiskoplinnus sai 5. oktoobril 2018 nurgakivi
Uuenev Haapsalu piiskoplinnus sai 5. oktoobril 2018 nurgakivi

Uuenev Haapsalu piiskoplinnus sai 5. oktoobril 2018 nurgakivi

Täna, 5. oktoobril paigaldati 13. sajandi keskel rajatud Haapsalu piiskopilinnuse uueneva muuseumi nurgakivi. Tegu on mahukaimate ehituse- ja konserveerimise töödega linnuses alates 17. sajandist. Linnuse ehitustööde ja ekspositsiooni eelarve on 5,3 miljonit eurot, millest ligi 85% tuleb Euroopa struktuurfondidest. Külastajatele avatakse uuenenud muuseum 2019. aasta juulis.

Rekonstrueerimise tulemusena saab Haapsalu linnuse muuseumi võtta kasutusele aastaringselt.
Projekt kestab kokku 18 kuud ja ehitustööde teostajaks on Restor AS. Ehitusprojekti on koostanud KAOS Arhitektid OÜ.

Täielikult uuenenud linnuse muuseumi ekspositsioon keskendub kohaliku keskaegse väikeriigi elu-olule. Muuseumis hakkavad paiknema lisaks arheoloogilistele leidudele ka interaktiivsed maketid, mis võimaldavad külalistel paremini mõista keskaegset elukorraldust, näiteks aja mõistet läbi töötavate vee-, mehaanilise kella maketi. Suure osa ekspositsioonist hõlmab keldris paiknev relvaarsenal, mille väljapanek keskendub keskaegsele relvadele ja sõjapidamise viisidele. Ekspositsioon asub keldri- ja esimese korruse ajaloolises ruumide labürindis, mille kogupikkus on üle 600 meetri.

Täiesti uue mõõtme loob linnuse välismüüridele rajatav müüritee, mis hakkab kõrguma linnuse siseõue kohal ning millelt avanevad imeilusad vaated linnusele, lahele ja Haapsalu vanalinnale. Linnusesse paigaldatakse kaks lifti, mis võimaldab linnusekülastust ka lapsevankri või ratastooliga.

Haapsalu linnapea Urmas Suklese sõnul võib seda projekti nimetada Haapsalu sajandi projektiks.

Nurgakivi paigaldasid Kultuuriministeeriumi kantsler Tarvi Sits, Haapsalu linnapea Urmas Sukles, linnuse muuseumi juhataja Kairi Toomingas ja ehitustöid läbiviiva Restor AS nõukogu liige Mart Keskküla.